fbpx

Блог

Од економска инвестиција кон политичко влијание: приодот на Кина во Западниот Балкан

Алфред Марлеку

10.06.19

ALB SRB Алфред Марлеку Пријателските односи и спремноста на Северна Македонија за да ги прифати кинеските инвестиции е искажана јасно во 2017 година...

Спречување на апокалипса предизвикана од вештачка интелигенција (ВИ) 

08.06.19

Сет Баум  Скорешниот напредок во вештачката интелигенција во најмала рака може да се рече дека е драстичен. ВИ го трансформира скоро секој...

Марихуаната треба да се легализира, но со цел да се конзумира помалку, а не повеќе

Кристијан Фидановски

05.06.19

ALB Кристијан Фидановски Единствениот начин легализаторскиот табор да допре до мнозинството граѓани е да ги убеди дека забраната на марихуаната не...

Прашања за новиот претседател

Светомир Шкариќ

03.06.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Петтиот по ред шеф на македонската држава веќе покажа знак на независност, наспроти притисоците што доаѓаат од страна...

Зошто не ги применуваме документите на ОН за културата?

Лидија Топузовска

29.05.19

ALB Лидија Топузовска Потенцијалите на културата се големи, разновидни и универзални. Затоа културата може да биде моќен двигател за развој кој...

Дали технологијата е закана за демократијата?

Јана Лозаноска

27.05.19

ALB Јана Лозаноска Било какво слепо поддржување на технолошкиот прогрес има консеквенци не само за природата, видливи преку глобалното затоплување...

Колку е слободна слободата: мерките во борбата со тероризмот како неопходност или изговор?

Весна Попоска

22.05.19

ALB м-р Весна Попоска Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го...

Дали претседателските кандидати придонесоа за градењето позитивен мир низ кампањата?

Лилјана Пецова – Илиеска и Кире Бабаноски

20.05.19

ALB м-р Лилјана Пецова – Илиеска и д-р Кире Бабаноски  Прашањето за добрососедските односи, како еден од факторите за градење мир, потоа...

Двојазичноста вообличува две „зони на лингвистичката територијалност“ во Македонија

Свето Тоевски

15.05.19

ALB м-р Свето Тоевски Двојазичноста во Македонија ќе се применува се потешко со пројавување отпор кон албанскиот јазик како официјален. Потребно е...

Цензусот е услов да имаме нов претседател

Светомир Шкариќ

03.05.19

проф. д-р Светомир Шкариќ Ако нема цензус во вториот изборен круг земјата може подолго време да остане без претседател. По вториот неуспешен круг...