fbpx

Блог

Политички и правни претпоставки за специјално одделение во кривичниот суд

Драган Малиновски

13.07.16

Драган Малиновски Kривичниот суд, кој безрезервно прифаќаше се` што беше побарано од Јавното обвинителство, премина во другата крајност во односот...

Без оглед дали ќе биде поништена или не, аболицијата нема правна сила

Димитар Апасиев

13.05.16

доц. д-р Димитар Апасиев Контроверзната и избрзана „аболиција“, дадена ненадејно од страна на Претседателот на РМ – проф. д-р Ѓорге Иванов, може да...

Меѓународното право дозволува понатамошно објавување на „бомбите“

Воислав Стојановски

19.04.16

д-р Воислав Стојановски Јавноста има право да знае кој се однесува незаконски и кој бил или се` уште е опасен за општеството, за да влијае...

Зошто правосудството го попречува владеењето на правото?

Дане Талески

29.03.16

д-р Дане Талески Политичкото влијание на ВМРО-ДПМНЕ е главниот проблем што ја ограничува независноста на правосудството во Македонија. Судскиот...

Законот за укажувачите: заштита на свиркачи или откривање на кодоши

Бојан Георгиевски

25.03.16

м-р Бојан Георгиевски Законот за заштита на укажувачите содржи неколку одредби чија примена може да биде проблематична. Поконкретно,...

Да се запре власта – тоа е суштината на Уставот

Димитар Апасиев

22.03.16

д-р Димитар Апасиев Нека овде ми биде дозволено стручно да спорам со уставните судии, провоцирајќи ја нивната професионална етика, граѓанска свест...

Независноста на судството преку стандардите на Стразбур

д-р Мирјана Лазарова Трајковска

02.02.16

д-р Мирјана Лазарова Трајковска Македонското досие во Судот во Стразбур покажува дека проблемите на судството во врска со независноста во...

Како да се заштити судството од влијанијата врз неговата независност

Драган Малиновски

18.01.16

Драган Малиновски Се` почесто судовите наликуваат на арена во која се одвиваат жестоки политички пресметки, за што сериозно придонесува и самиот...

Ловење на големите риби: oд селективна пасивност кон бескомпромисна активност?

Борјан Ѓузелов

24.12.15

м-р Борјан Ѓузелов Ќе успее ли Специјалното јавно обвинителство предводено од Катица Јанева да започне поширока борба против корупцијата од...