Блог

Во Србија ќе има вакцини за фрлање, буквално

Игор Тодоровиќ

29.03.21

Игор Тодоровиќ Србија е прва во Европа и седма во светот според стапката на целосна вакцинација! Но судејќи според последните потези на властите,...

Црна Гора и вакцинацијата против КОВИД-19: Боже, дај ни здравје

Даниела Вукчевиќ (Daniela Vukcevic)

26.03.21

Даниела Вукчевиќ Многу одамна, мега популарната регионална звезда Лепа Брена во една од своите песни ја отпеа „Дај Боже, здравје и радост“. Иако...

(Дез)Интеграција на БиХ во Европската Унија

Махир Сијамија

17.02.21

Махир Сијамија Не можеме да очекуваме БиХ (или која било друга земја кандидат) да влезе во ЕУ сè додека не развиеме антитела на вирусот на...

Осум години подоцна: Дали конечно Хрватска е навистина подготвена за Европа?

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

15.02.21

Бојана Губерац Хрватска стана членка на Европската Унија на 1 јули 2013 година. Многумина стравуваа од влезот во ЕУ, што јасно се гледа од...

Патешествието на Грција во ЕУ: Тешко до солидарност, но нема ниту двонасочен пристап

Александра Вудури (Alexandra Voudouri)

12.02.21

Александра Вудури Оваа година Грција ќе го прослави својот 40-годишен јубилеј како членка на еден од најсилните клубови на светот, Европската...

Неколку тажни лекции што можe да се научат од искуствата на Бугарија со ЕУ

Радосвета Василева

10.02.21

Радосвета Василева Во 2007 година, бевме толку среќни и горди што конечно се најдовме на тоа митолошко место, во тој претенциозен клуб само за...

Спринт во погрешна насока: Незадоволството на Рама од ЕУ е одраз на растечка нервоза

Алфонс Ракаџ (Alfonc Rakaj)

08.02.21

Алфонс Ракаџ Колку и да е примамливо или оправдано, г-нот Рама и неговите регионални колеги би било добро да не ја касаат раката што го „храни“...

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

Бутринт Бериша (Butrint Berisha)

05.02.21

Бутринт Бериша Внатрешните политички случувања на ЕУ, доведоа до нејзина неспособносст да спроведе доследна и кохезивна политика кон Косово, а...

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Малинка Ристевска Јорданова

03.02.21

Малинка Ристевска Јорданова Конечно треба да признаеме дека ЕУ не може да ни подари добар живот. Мора да имаме своја визија и свој план. Пред...

Влезот во ЕУ – подвижна мета која постојано се оддалечува

Дина Бајрамспахиќ (Dina Bajramspahic)

01.02.21

Дина Бајрамспахиќ Во 2020 година, ниту една од шесте земји од Западен Балкан не напредуваше во европскиот процес на интеграција. Точно е дека можеа...