fbpx

Блог

Неопходноста од јавен простор и дебата и Договорот за името

Јана Лозаноска

19.09.18

д-р Јана Лозаноска Можни се правни и политички импликации кои Договорот за името и комплексниот член 1 може да ги повлечат и внатрешно и надворешно....

Причините поради кои Уставниот суд ќе го поништи илегалниот референдум за „Северна Македонија“

Димитар Апасиев

17.09.18

доц. д-р Димитар Апасиев Со распишувањето на недозволениот консултативен референдум за најважните државно-правни прашања, за кои уставотворецот...

Договорот со Грција и уставните промени

Светомир Шкариќ

14.09.18

проф. д-р Светомир Шкариќ Причините за настанување на Договорот со Грција се од внатрешен, а не од надворешен карактер. Тоа не го гледаат опонентите...

Европските десничарски движења не ја заобиколуваат Македонија

Соња Стојадиновиќ

12.09.18

Соња Стојадиновиќ Слоганите на Тврдокорните и на Христијанските браќа не можат да се разликуваат од десничарите кои како чума се шират низ Европа....

Позицијата на политички Берлин за Преспанскиот договор е различна од германските научни сознанија за македонското прашање

Свето Тоевски

10.09.18

м-р Свето Тоевски Во поглед на Преспанскиот договор, политичкото раководство на Германија треба да се потпира на сознанијата на својата научна,...

Зошто Договорот со Грција не е „капитулантски“?

Ѓорѓи Спасов

05.09.18

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Секое бојкотирање на Договорот значи застанување на страната на оние кои немаат сериозни и валидни аргументи за неговата...

Неуспешниот референдум значи дефинитивен крај на т.н. Преспански договор

Димитар Апасиев

31.08.18

доц. д-р Димитар Апасиев На 30 септември 2018, доколку граѓаните не сакаат да бидат соучесници на туѓи агенди и платформи и доколку тие достоинствено...

Договорот со Грција низ призмата на меѓународното право: водич за почетници

Весна Попоска

27.08.18

м-р Весна Попоска Меѓународно-правната позиција на договорот е кристално чиста: договорот својата правна основа ја наоѓа во резолуциите на...

Постигнувањето на Кофи Анан

Рамеш Такур

24.08.18

Рамеш Такур (Ramesh Thakur) Потрајната дамка на угледот на Анан беше неговата одговорност за рестриктивните толкувања на овластувањата на ООН за...

Без Договорот со Грција, Македонија и натаму ќе остане без државно име на меѓународен план

Светомир Шкариќ

22.08.18

проф. д-р Светомир Шкариќ Уставното име е неодбранливо, иако е признато од 137 држави во светот. Во негова одбрана застана само Арбитражната...