Блог

Фактори за големата гледаност на турските теленовели на Балкан

Рамадан Чипури

08.02.19

 SR   ALB проф. д-р Рамадан Чипури (Ramadan Çipuri) Без оглед на тоа дека во некои земји не се на нивниот врв, турските теленовели се чини дека...

Помеѓу мисијата и бизнисот: Кој е предуслов за медиумите во Западен Балкан да станат поодржливи?

м-р Давор Марко

22.12.18

ALB   SR м-р Давор Марко За новите бизнис модели, особено за оние кои се рекламираат (огласувачите), но и за алтернативните извори на финансирање...

Време на пост-вистина: Дали се девалвираа фактите?

Вук Вучетиќ

30.11.18

МК   BS   ALB Вук Вучетиќ, доктор по комуниколошки науки  Политичката сцена на Балканот е во ера на политика на пост-факти – кога за...

Медиумски (не)писмен Балкан?

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

23.11.18

МК   SRB проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Неодговорните медиуми, критичкото неразбирање на нивните пораки, медиумски неписмените граѓани,...

Беспоштедната борба со говорот на омраза како причина плус за европеизација на Македонија

Иван Дургутов

21.11.18

МК   ALB м-р Иван Дургутов Умешноста на едно општество не се мери по тоа дали говорот на омраза изобилува или целосно отсуствува, туку по тоа...

Таму каде што исчезнува слободниот говор

Ариех Нејер (Aryeh Neier)

08.06.18

Ариех Нејер (Aryeh Neier) Долго време ја бранев слободата на говорот за сите луѓе, дури и за оние кои изразуваат крајно ужасни ставови. Сепак, аплаудирав...

Како денес ја паметиме „А1“

Кристијан Фидановски

06.06.18

Кристијан Фидановски Како прва приватна телевизиска куќа во Македонија со национална концесија, „А1“ со своето дводецениско постоење одбележа...

Врската помеѓу телевизијата и политиката во Република Македонија

Радица Тодоровска

03.05.18

м-р Радица Тодоровска Наместо во интерес на јавноста, дел од медиумите известуваат во интерес на политичките моќници, што особено се истакнуваше...

Да го направиме новинарството повторно големо

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt)

05.04.18

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt) Во дебатата за иднината на новинарството, „лажните вести“ веќе добиваат главна улога, со приказни каде главни...

Дали Интерпол стана алатка за угнетување?

Јаго Расел и Кристоф Делоар

09.02.18

Јаго Расел (Jago Russell) и Кристоф Делоар (Christophe Deloire) Апсењата на новинари во Шпанија и во Украина врз основа на барања за лоцирање или апсење...