fbpx

Блог

Неколку тажни лекции што можe да се научат од искуствата на Бугарија со ЕУ

Радосвета Василева

10.02.21

Радосвета Василева Во 2007 година, бевме толку среќни и горди што конечно се најдовме на тоа митолошко место, во тој претенциозен клуб само за...

Спринт во погрешна насока: Незадоволството на Рама од ЕУ е одраз на растечка нервоза

Алфонс Ракаџ (Alfonc Rakaj)

08.02.21

Алфонс Ракаџ Колку и да е примамливо или оправдано, г-нот Рама и неговите регионални колеги би било добро да не ја касаат раката што го „храни“...

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

Бутринт Бериша (Butrint Berisha)

05.02.21

Бутринт Бериша Внатрешните политички случувања на ЕУ, доведоа до нејзина неспособносст да спроведе доследна и кохезивна политика кон Косово, а...

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Малинка Ристевска Јорданова

03.02.21

Малинка Ристевска Јорданова Конечно треба да признаеме дека ЕУ не може да ни подари добар живот. Мора да имаме своја визија и свој план. Пред...

Влезот во ЕУ – подвижна мета која постојано се оддалечува

Дина Бајрамспахиќ (Dina Bajramspahic)

01.02.21

Дина Бајрамспахиќ Во 2020 година, ниту една од шесте земји од Западен Балкан не напредуваше во европскиот процес на интеграција. Точно е дека можеа...

Кој сонува за европскиот сон во Србија?

Катарина Тадиќ

29.01.21

Катарина Тадиќ Србија ги отвори преговорите во 2014 година. Но, дури и денес се чини дека е подалеку од ЕУ отколку што беше пред пет години....

Цената што БиХ ја плаќа за ригорозните мерки

Данијал Хаџовиќ (Danijal Hadzovic)

14.10.20

Данијал Хаџовиќ Можеби пандемијата е можност да се спроведат некои подлабоки економски реформи по кои копнее нашата земја, а за кои кризата би...

Тешки времиња за Албанија

Орнела Липери

12.10.20

Орнела Липери Економското закрепнување ќе биде потешко од очекуваното. Секој ден влезот на главниот град на Албанија, Тирана, е блокиран од...

Политичарите во Косово се инаетат, граѓаните трпат

Лирим Гаши

09.10.20

Лирим Гаши Граѓаните и економијата во Косово – жртви на војната меѓу политичарите. Целиот свет во моментов пати од последиците на пандемијата....

Лоши економски политики и епидемија на откази во Србија

Стефан Мариќ

07.10.20

Стефан Мариќ Привлекувањето странски инвестиции „по секоја цена“ уште еднаш ја покажа својата мрачна страна. Во меѓувреме, работниците и...