fbpx

Блог

Пасивноста на општеството и „малите Ајхмани“

Зоран Бојаровски

14.03.17

Дванаесет години ги делат романот „1984“ од Џорџ Орвел, и делото на Хана Арент „Ајхман во Ерусалим: Извештај за баналноста на злото”, во кое таа...

Сите медиуми во Македонија во битка за повеќе публика на интернет

Александар Самарџиев

24.01.17

Александар Самарџиев Македонската медиумска онлајн средина се развива со силно темпо. За пристап до интернет најчесто се користи паметниот...

Знаеја ли македонските политичари да ги користат социјалните медиуми за изборите?

Славица Биљарска

20.01.17

м-р Славица Биљарска Фејсбук, Твитер и другите социјални медиуми, повеќе од кога било претходно, овозможуваат нови начини за стимулирање на...

Правичен надомест за користење текстови и фотографии

Зоран Гега Маџовски

09.11.16

Зоран Гега Маџовски Новинарите и медиумските работници во Македонија немаат информации за тоа колку се користат нивните дела и не можат да...

Македонски свилен гајтан за политичката сатира

Соња Стојадиновиќ

07.10.16

м-р Соња Стојадиновиќ Во историската сцена при крајот на филмот „Името на розата“ кога гори библиотеката на бенедиктинскиот манастир, фратарот...

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

Дејан Донев

24.08.16

вон. проф. д-р Дејан Донев Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните...

Молкот на институциите е поопасен од страшните инсекти

Кирил Арсовски Пржо

14.06.16

Кирил Пржо По правило, речиси секоја пролет во изминатите години, во Македонија е обележана нова чудна „природна“ појава – епидемија на вирус,...

Снимени разговори – Интернетот посилен од законот

д -р Ненад Живановски

06.06.16

д-р Ненад Живановски Проблемот со нелегалното објавување на снимени разговори, гледано од формално-правен аспект е решен или со Законот за заштита...

Kлиентелизмот во медиумите удар врз јавниот интерес

Сефер Тахири

08.04.16

д-р Сефер Тахири Илузија е да се мисли дека новинарите имаат слобода да објавуваат негативни вести или да известуваат за спорови за компаниите кои...

Битката за заштита на јавниот интерес низ призмата на Чешка

Зоран Ќука

16.03.16

Зоран Ќука „Работа на медиумите е да ја заинтересираат јавноста за јавниот интерес“. Ова е една од многуте искажани „мудрости“ која има значење...