Животна средина

Зарем ќе дозволиме светот да продолжи да гори?

Стефан Митиќ

06.09.21

Стефан Митиќ Луѓето се непостојани суштества кои често сакаат да ги надвладеат трагедиите од кои најмногу стравуваат. Го прават ова затоа што не...

Еколошката едукација е единственото решение

Кирил Арсовски Пржо

18.08.21

Кирил Арсовски Пржо Природата, екосистемите и биодиверзитетот се менуваат. Тие стануваат само полоши и за овој факт не постои никаков сомнеж. Но...

Македонија е мала за големите апетити на рударскиот бизнис

Лилјана Поповска

14.07.21

Лилјана Поповска Државата секогаш треба да тргнува од она што е јавен интерес, а тоа е обезбедување здрав и квалитетен живот за граѓаните. Сите...

Табула раса или табула скрипта: случајот на Скопје

Минас Бакалчев

23.06.21

Минас Бакалчев Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи....

Кренавме ли раце од борбата за спас на јавниот простор?

Марјан Вучковиќ

14.06.21

Марјан Вучковиќ Присвојувањето на јавните површини, тротоарите, кејовите, крајбрежјата, плоштадите, не е проблем кој е во својата зародиш, но е...

Балканот во борба против аерозагадувањето

Љупка Јаневска

08.03.21

Љупка Јаневска Формирањето на платформа за прекугранична соработка за борба против аерозагадувањето има потенцијал вистински да придонесе за...

Глобални заложби против климатските промени: Што понатаму?

Рејчел Галовеј

15.01.21

Рејчел Галовеј Измина еден месец откако светот се обедини на Самитот за климатски амбиции на 12 декември минатата година, каде домаќини беа Велика...

Проблемот со загадувањето го ставаме на последно место, а во загадување сме први!

Бранко Прља

07.12.20

Бранко Прља Загадувањето во нашата држава е алармантно, државата има стратегија, но додека ги чекаме резултатите од неа, што можеме да направиме...

Пренамена на напуштените објекти: шанса за подобар квалитет на живот

Соња Стојадиновиќ

11.11.20

Текстот е победник на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“ организиран од Рес публика и ИКС. Соња Стојадиновиќ Моделите на...

Темпираната бомба на врвот на светот

Марио Молина и Дурвуд Заелке

31.10.20

Марио Молина (Mario Molina), Дурвуд Заелке (Durwood Zaelke) Насекаде низ светот има луѓе кои ги изгубиле своите домови и изворите на егзистенција поради пожари,...