Животна средина

Пренамена на напуштените објекти: шанса за подобар квалитет на живот

Соња Стојадиновиќ

11.11.20

Текстот е победник на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“ организиран од Рес публика и ИКС. Соња Стојадиновиќ Моделите на...

Темпираната бомба на врвот на светот

Марио Молина и Дурвуд Заелке

31.10.20

Марио Молина (Mario Molina), Дурвуд Заелке (Durwood Zaelke) Насекаде низ светот има луѓе кои ги изгубиле своите домови и изворите на егзистенција поради пожари,...

Планетата по пандемијата

Андре Хофман (André Hoffmann)

15.06.20

Андре Хофман (André Hoffmann) За разлика од претходните избивања на зарази, кои се случија во поскорешната историја, КОВИД-19 поттикна досега невидени...

Противуставноста на можноста за суспензија на урбанистичките планови

Иван Колевски

18.03.20

Иван Колевски  Новото законско решение за урбанистичко планирање, изгласано пред распуштањето на Собранието, ја легализира можноста општините...

Пластична кеса? Не, благодарам!

Бранко Прља

04.03.20

ALB Бранко Прља Во сѐ повеќе земји пластиката за еднократна употреба се укинува. Тука спаѓаат и кесите, особено оние тенките под 30 микрони кои кај...

Кружните текови се решение за сообраќајниот метеж и за загадувањето

Бранко Прља

19.02.20

ALB Бранко Прља Кружните текови се паметно урбано решение за намалување на сообраќајните метежи, помалку задржување на крстосниците, помалку...

Граѓаните во борба за чист воздух

Милош Будимир

07.02.20

ALB  SR Милош Будимир Сè додека нашите држави не се посветат потемелно на проблемот со загаденоста на воздухот, ни останува да преземаме мерки...

Граѓаните во борба за чист воздух

Милош Будимир

07.02.20

ALB  SR Милош Будимир Сè додека нашите држави не се посветат потемелно на проблемот со загаденоста на воздухот, ни останува да преземаме мерки...

Што е екофашизмот и зошто не смее да пушти корен

Иво Босилков

22.01.20

ALB Иво Босилков Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во...

Борбата продолжува

Грета Тунберг, Лујза Нојбауер, Ејнџела Валензуела

06.12.19

Грета Тунберг, Лујза Нојбауер, Ејнџела Валензуела По повеќе од една година на мрачни научни проекции и растечки активизам, светските лидери, како и...