fbpx
 • Поповски: На парцелата пред Холидеј ин да се изгради Републички центар

  Поповски: На парцелата пред Холидеј ин да се изгради Републички центар

  Интервју Повеќе
 • На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

  На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

  Арбер Фетаху Повеќе
 • Партиски препукувања наместо вакцини

  Партиски препукувања наместо вакцини

  Вања Стокиќ Повеќе
 • Рес публика најавува: Приказни од регионот #4

  Рес публика најавува: Приказни од регионот #4

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Блог
 • Интервју
 • Влог
 • Поткаст
 • Приказни од регионот

Комисиите од овој вид никаде во светот не се тела за утврдување „историски вистини“, посебно не „вистини“ за средновековна историја, бидејќи на тој начин би станале органи за цензура.

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои.

Иван Дургутов

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. Причините за ова се многубројни – слаба организација, неспособност и потенцијален судир на интереси. Ништо од ова не е изненадување. Бугарија е втора во ЕУ по смртност по глава на жител, на секои седум дена, и последна во ЕУ според бројот на реализирани вакцинации по глава на жител.

Владимир Атанасов
Поповски: На парцелата пред Холидеј ин да се изгради Републички центар
Д-р Крсте Роџевски: Забораваме дека медицинските работници ќе имаат трауми од пандемијата
Прочитај ги останатите интервјуа
Велковска-Трајановска: Културната политика го планира идното музичко творештво
Мангова: Само освестени граѓани можат да го прекинат клиентелизмот во политиката
Коцарев: Вистината е вечна инспирација за писателите
Балканот далеку од колективен имунитет против КОВИД 19
Балканот испраќа сè посилни евроскептични тонови
Еврејската заедница повеќе од 70 години чека извинување и признавање од Бугарија

На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

Партиски препукувања наместо вакцини

Повеќето земји се мачат со процесот на имунизација, со надеж дека вакцинацијата наскоро ќе тргне во полн замав. Во „Приказни од регионот #4“ се осврнуваме токму на овие предизвици со кои се соочуваат земјите на Балканот.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
image
Нина Л. Хрушчова (Nina L. Khrushcheva)
Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele)
Марио Молина (Mario Molina), Дурвуд Заелке (Durwood Zaelke)
Сајмон Џонсон (Simon Johnson)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.