fbpx
 • Следната криза во Босна

  Следната криза во Босна

  Карл Билт (Carl Bildt) Повеќе
 • Коле Ангеловски: Уметниците не треба да одат во политика

  Коле Ангеловски: Уметниците не треба да одат во политика

  Интервју Повеќе
 • Мониторинг и податоци - единствена алатка за правилно менаџирање на водните ресурси

  Мониторинг и податоци - единствена алатка за правилно менаџирање на водните ресурси

  Славен Цоневски, Тодор Цоневски, Светислав Крстиќ Повеќе
 • Натпревар за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“

  Натпревар за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“

 • Рес публика најавува: Приказни од регионот #6

  Рес публика најавува: Приказни од регионот #6

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Блог
 • Интервју
 • Влог
 • Поткаст
 • Приказни од регионот

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии.

Џајати Гош (Jayati Ghosh)

Засега нема причина за паника, но треба внимателно да му пристапиме на наративот дека омикрон предизвикува лесна форма на КОВИД-19 која побрзо ќе доведе до крај на пандемијата.

Харис Бабачиќ

Крајно време е целосно да го стабилизираме нашиот пат како држава.

Иван Дургутов
Коле Ангеловски: Уметниците не треба да одат во политика
Паско Кузман: До мојата 111-та година треба да завршам неколку книги и да го најдам гробот на Александар Македонски
Прочитај ги останатите интервјуа
Ленче Алексовска – Величковска: Жените сè уште се малубројни во спортот
Да си бидеме поддршка, бидејќи сите сме со пречки
Насилството врз жените не е приватен проблем
Вакцина против Ковид-19 на деца, нужна одлука или непотребен ризик
Дома ќе свети до Нова Година, прашање е дали ќе има мрак во погоните
Скринингот во училиштата да се прави барем еднаш неделно

„Во очекување на волшебното стапче за излез од пандемијата

Власта и граѓаните во Црна Гора: Оглушени на предупредувањата, мерките и одговорноста

Во „Приказни од регионот #6“ ќе прочитаме како властите ширум Балканот се справуваат со новиот бран на пандемијата. Се надеваме дека можеме едни од други да учиме од нашите искуства, како позитивни, така и негативни.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.

Само 23 отсто од предвидените капитални инвестиции за оваа година се реализирани за осум месеци. Страшно ниско ниво, признава заменикот министер за економија Кире Наумов. Според него, капиталните инвестиции се предимензионираат бидејќи Владата сака да прикаже развоен буџет под притисок на гласачите кои „сакаат да видат здание уште утре“. Благица Петрески од Finance Think смета дека капиталните инвестиции се планираат на нереално остварливо ниво и притоа се опфаќаат секаков тип на инвестиции кои не се секогаш капитални.

Какви промени ќе има во матурата и програмата Кембриџ, дали намалувањето на бројот на предметите ќе значи отпуштања од работа на наставници, ќе се инвестира ли во образовната инфраструктура? Заменик-министерот за образование Петар Атанасов признава дека динамиката со која се спроведуваат некои од проектите не е задоволителна, додека пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев обвинува дека апсолутно нема реформи во образованието. ResPublica видео подкаст од средното училиште „Васил Антевски - Дрен“.

Преку 40 проценти од парите кои се потребни за исплата на пензиите Пензискиот фонд ги обезбедува преку буџетот. Професорот и економист Трајко Славески вели дека најважната и првична причина за дефицитот е преминувањето во приватните пензиски фондови, односно воведувањето на вториот столб. Министерката без ресор Зорица Апостолска најавува дека Владата многу скоро ќе понуди решенија.

Европската Унија инсистира да ги реши балканските спорови токму сега заради економското влијание во Западниот Балкан на држави кои претендираат да станат регионални или светски играчи, контролата над протокот на мигрантите и претпазливоста од увоз на нови конфликти. Оттука, дали во Македонија се создава фама на фаталност за забрзано спроведување на Договорот со Грција или ЕУ ни е неопходна бидејќи политичките елити немаат капацитет сами да ги спроведат реформите?

Дали измените во Законот за минерални суровини, според кој се предвидува исфрлање од употреба на цијанид и сулфурна киселина при рударските процеси, ќе влеат малку надеж кај валандовчани дека можеби ќе се стопира работата на рудникот Казандол. Валандовчани се плашат дека со отворање на рудникот, Валандово ќе го изгуби брендот на еколошки град, а тие ќе го изгубат пазарот за нивните земјоделски производи. За ова било разговарано и со премиерот Заев да се најдат правни норми за да се затвори прашањето. Од најплодната валандовска котлина, во ResPublica видео подкаст разговараме со проф. д-р Борис Таневски, биолог и агорхемичар, екологисти од локалните иницијативи и градоначалникот на Валандово, Перо Костадиновски.