fbpx
 

Стојков: Дел од македонската политичка елита е државоОТРОВЕН, а не државотворен

Stojkov Del od makedonskata politicka elita e drzavoOTROVEN a ne drzavotvoren 1

За жал, и новиот премиер на Бугарија е во коалиција со луѓе што сакаат да го реализираат сонот на Тодор Живков македонската нација да биде редефинирана на пробугарска основа и да се погребе прашањето за македонското малцинство во Бугарија. Нивната девиза е сега или никогаш. Македонскиот народ е државотворен, но дел од неговата политичка елита е далеку од тоа, па дури е и државоотровен, вели во интервјуто за МКД.мк и Республика Стојко Стојков, копретседателот на ОМО Илинден Пирин, нерегистрираната партија на Македонците во Бугарија.

Повеќе
  1902 Кликови
  0 Коментари

Коле Ангеловски: Уметниците не треба да одат во политика

Целиот живот му е пред јавност: од детската серија „Диди и Дади“, па сѐ до неодамнешната театарска премиера „Птица со глава меѓу нозе“. Приоритет му е да ја насмее публиката и сака луѓето да се среќни, па затоа репликите од „Викенд на мртовци“ и „Солунски патрдии“ се пренесуваат од колено на колено. По 60-те години творештво како актер и режисер, има уште многу што да каже, како и во ова необично интервју меѓу двајца колеги, младиот актер Атанас Атанасовски ја има улогата на новинар со големиот режисер и глумец Коле Ангеловски.

Повеќе
  1467 Кликови
  0 Коментари

30 години „лет во место“ за македонскиот туризам

Безидејност и почеток од крајот. Претседателот на ХОТАМ, Крсте Блажевски, во период на нова зимска сезона упатува на фактот дека ниту една влада во последните 30 години не направила суштински промени за македонскиот туризам. Многу планови, малку реализација и неостварена желба за туристи кои постојано ни „бегаат“.

Повеќе
  76 Кликови
  0 Коментари

Нова сезона - стари проблеми за македонските ски центри

Од осамостојувањето на Македонија речиси секоја власт најавува инвестиции во нови скијачки центри. Заедничко за сите е што бомбастичните планови се презентираат без никаква анализа за влијанието врз животната средина или за хидрометереолошките услови на избраните локации. За секоја планина се реплицираат физибилити студии, реализација - нема. Во исто време веќе постоечките ски центри остануваат со старите проблеми и без никаква инвестиција.

Повеќе
  189 Кликови
  0 Коментари

Ивица Милевски: Куп физибилити студии за македонските планини со „поминат рок“

Македонија може да се пофали со бројни физибилити студии за проекти на македонските планини кои завршиле во фиока. Се препраќаат идеи и стратегии кои остануваат само на хартија.

Повеќе
  68 Кликови
  0 Коментари

Ковид-19 и човековата ирационалност

Анита Јанчевска

Anita Jancevska 400x500

Со сите лекции стекнати низ оваа пандемија, се поставува прашањето како да ја искористиме во иднина бихевиоралната економија за креирање на големи промени на глобално ниво?

 

Повеќе
  519 Кликови
  0 Коментари

Неуспесите на 2021 година

Ана Паласио (Ana Palacio)

Ana Palacio 200x250

На крајот на минатата година, ефективно колективно дејствување во однос на главните предизвици со кои се соочува светот - вклучително пандемијата, климатските промени и геополитичките тензии - се чинеше дека е реална можност. А сепак, во текот на 2021 година, тие предизвици само ескалираа и дополнително се мултиплицираа.

 

Повеќе
  508 Кликови
  0 Коментари

„Томосот за автокефалност“ на Вартоломеј: Сценарио за уништување на МПЦ

Свето Тоевски

Sveto Toevski 400x500

Бесмислено е и контрапродуктивно да се бара кој било да дава автокефалност, која МПЦ ја има само по себе со наследувањето и продолжувањето на реално незгаснатата Охридска архиепископија.

 

Повеќе
  2622 Кликови
  0 Коментари

Паско Кузман: До мојата 111-та година треба да завршам неколку книги и да го најдам гробот на Александар Македонски

Pasko Kuzman Do mojata 111 ta godina treba da zavrsam nekolku knigi i da go najdam grobot na Aleksandar Makedonski 1

До мојата 111 година треба да завршам уште неколку монографии за археологијата во Македонија, да го завршам мојот роман и, се разбира, да го откријам гробот на Александар Македонски, вели по неколкугодишен молк во јавноста во интервјуто за МКД.мк и Рес публика Паско Кузман, познатиот македонски археолог, кого колегите сѐ уште го поврзуваат со ренесансата на македонската археологија, а политичарите со антиквизацијата.

Повеќе
  5156 Кликови
  0 Коментари

Транс луѓето се граѓани од втор ред, а не моќници кои шират „трансродова идеологија“

Елена Гаговска

Elena Gagovska 400x500

Најважно е да се запамти дека овие трансфобични наративи се комплетно погрешни: транс луѓето едноставно не претставуваат девијантна западна елита која пробува да го уништи општеството и да ги корумпира децата.

 

Повеќе
  2138 Кликови
  0 Коментари

Клучот за предизвиците што ни ги носи КОВИД во 2022 година

Нгер Вудс (Ngaire Woods)

Ngaire Woods 400x500

Нема да се вратиме на она статус-кво што постоеше пред КОВИД-19, бидејќи со пандемијата се сменија премногу работи. Предизвикот за годината пред нас е да се продолжи со редизајнирање и преосмислување на областите на работа, политика, јавно здравје и економска политика.

 

Повеќе
  1536 Кликови
  0 Коментари

Андоновски: Не смееме да брзаме во донесување на тешки одлуки за заштита на деца

„Од почетокот на пандемијата се носеа тешки одлуки, но пред секоја од нив имаше анализа.“ Педијатарот, Д-р Ангелчо Андоновски смета дека треба да се следат најновите научни достигнувања поврзани со коронавирусот, но не мораме први да ги спроведуваме ако сметаме дека тоа не е нужно во овој момент.

Повеќе
  173 Кликови
  0 Коментари

Софијанова: Вакцинирање на деца против Ковид-19 е влог за здрава иднина

„Имунизацијата против витално загрозувачки болести што биле во минатото ги заборавивме затоа што ги имаме вакцините.“ Педијатарот Д-р Аспазија Софијанова смета дека не смееме да оставиме на случајност дали и како ќе ги заштитиме децата од Ковид-19. Тврди дека вакцината ќе помогне да ги заштитиме, да се шири но и да мутира вирусот.

Повеќе
  147 Кликови
  0 Коментари

Пановски: Неоправдан е притисокот за вакцинација на деца против Ковид-19

Калифорниски, Делта, Омикрон... многу соеви – малку решенија. Дел од научниците во светот се надеваат дека со вакцинација ќе се заштитат децата и ќе се помогне во воспоставување на целосна контрола на коронавирусот. Микробиологот Пановски апелира на смиреност и разумност. Твдри, притисокот за вакцинација на деца против Ковид-19 е неоправдан.

Повеќе
  154 Кликови
  0 Коментари

Новата редовна влада на Бугарија: Крај на една автократска ера?

Радосвета Василева

Radosveta Vasileva 400x500

2021 година го означи крајот на присуството на Бојко Борисов во извршната власт на Бугарија и на неговата превласт во парламентот на земјата. Меѓутоа, дали со тоа се стави крај на автократијата на Борисов? Ни приближно!

 

Повеќе
  1907 Кликови
  0 Коментари

Вакцина против Ковид-19 на деца, нужна одлука или непотребен ризик

Ќе се извлече ли светот од пандемијата ако ги боцнеме децата? Македонија ги набави првите дози наменети за најмалите, родителите збунети, докторите со поделени ставови. Новиот сој Омикрон доминира во светот, дали ризикуваме повеќе ако ги имунизираме или ако не ги имунизираме? Дали ќе ги следиме препораките на СЗО или ќе се водиме според нашето досегашно искуство? Во најновиот поткаст на Рес публика на оваа тема разговараме со микробиологот Никола Пановски, педијатарката Аспазија Софијанова и педијатарот Ангелчо Андоновски.

Повеќе
  221 Кликови
  0 Коментари

Три причини за задолжителна вакцинација против КОВИД-19

Кристијан Фидановски

Kristijan Fidanovski 400x500

Со оглед на деветкратно поголемиот ризик од хоспитализација, секој своеволно невакциниран граѓанин би требало да ги обесштети даночните обврзници за потенцијалната штета врз државниот буџет од неговата одлука да не се вакцинира.

 

Повеќе
  2314 Кликови
  0 Коментари

Време е за ремонт на глобалниот финансиски систем

Џефри Д. Сахс (Jeffrey D. Sachs)

Jeffrey D Sachs 200x250За да можат државите кои се со ниско и средно ниво на приходи да работат во насока на остварување на нивните развојни цели и да го дадат својот удел во справувањето со проблеми како што се климатските промени, тие ќе треба да позајмуваат од сигурни извори и по пристојни пазарни услови. Но сепак, сегашниот двостепен глобален финансиски систем им ја овозможува ваквата привилегија речиси исклучиво само на богатите држави.

Повеќе
  790 Кликови
  0 Коментари

Како да се спречи поголемо крвопролевање меѓу Русија и Украина

Тимурленк Чековиќ

Timurlenk Cekovic 400x500

Најповолно решение во овој миг е Зеленски и Путин да седнат на директни преговори и да ги споделат „црвените линии“. Во спротивно, можниот воен судир од поголем обем ќе го дестабилизира поширокиот дел на регионот и Европа и ќе има разорни последици по глобалниот мир и безбедност.

 

Повеќе
  1464 Кликови
  0 Коментари

Зимата доаѓа, Скопје продолжува да се гуши

Сања Велкакова

Sanja Velkakova 400x500

Загаден воздух, нарушено здравје на граѓаните - добро познати поими со непознато решение.

 

Повеќе
  863 Кликови
  0 Коментари

 • Блогирај +

  Приклучете се кон тимот соработници и предложете тема или испратeте текст, со Ваша фотографија и куса биографија на info@iks.edu.mk.

  Повеќе

 • Насоки +

  Текстовите треба да имаат помеѓу 900 и 1300 зборови и да бидат напишани во куси пасуси, во разбирлив и неформален стил.

  Повеќе

 • Преземи +

  Содржината на блогот е слободна за споделување и читателите можат да оставаат разумни и конструктивни коментари на блоговите.

  Повеќе

 • 1

Следете нè