fbpx
 • На занаетчиството ќе му требаат барем две години за да се залечи

  На занаетчиството ќе му требаат барем две години за да се залечи

  Влог Повеќе
 • Зошто Русија станува се понервозна и како европските земји и САД и спремаат нова геополитичка реалност

  Зошто Русија станува се понервозна и како европските земји и САД и спремаат нова геополитичка реалност

  Виктор Јакимовски Повеќе
 • Реалната закана наречена надзорен капитализам

  Реалната закана наречена надзорен капитализам

  Стефан Митиќ Повеќе
 • Рес публика најавува: Приказни од регионот #4

  Рес публика најавува: Приказни од регионот #4

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Блог
 • Интервју
 • Влог
 • Поткаст
 • Приказни од регионот

Не треба толку да се грижиме за тоа дали се искачуваме на табелата, туку повеќе треба да внимаваме на тоа дали навистина се справуваме, истражуваме и ги гониме оние кои се занимаваат со корупција.

Џејсон Диган и Феликс Амелунг

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

Вилдан Дрпљанин

Пренагласувањето на грешноста на поединецот, барањето покорност и одговорност од него наспроти богопомазаноста на корпоративното (црква, држава) ќе станат основа на христијанството од Константин наваму.

Филип Клетников
Клер Дели: ЕУ нема интерес за благосостојба на македонските граѓани
Наместо борба за компромис дали некој бил Македонец или Бугарин, подобро решение е да има два наративи
Прочитај ги останатите интервјуа
На занаетчиството ќе му требаат барем две години за да се залечи
Со спорт до рутина која помага во пандемија
Велковска-Трајановска: Културната политика го планира идното музичко творештво
Новинарите бараат соодветно да им се вреднува трудот
Балканот далеку од колективен имунитет против КОВИД 19
Балканот испраќа сè посилни евроскептични тонови

На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

Партиски препукувања наместо вакцини

Повеќето земји се мачат со процесот на имунизација, со надеж дека вакцинацијата наскоро ќе тргне во полн замав. Во „Приказни од регионот #4“ се осврнуваме токму на овие предизвици со кои се соочуваат земјите на Балканот.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
image
Нина Л. Хрушчова (Nina L. Khrushcheva)
Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele)
Марио Молина (Mario Molina), Дурвуд Заелке (Durwood Zaelke)
Сајмон Џонсон (Simon Johnson)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.

Затајува превентивата за заштита и спасување од елементарни непогоди. Не се почитуваат протоколите при делување во криза и при изградба на инфраструктурата. Граѓаните не се едуцирани за самоспасување и не се соодветно информирани во случај на непогода. Судир на надлежности на државните институции и некоординираност при справување со последиците на терен. Дали Македонија има ефикасен кризен менаџмент и превентива? ResPublica видео подкаст со Ивица Наумовски од Дирекцијата за заштита и спасување и со Ѓорѓи Тодоров, сообраќаен инженер.