fbpx
 • KОВИД-19 во Албанија: Демократското владеење ставено на тест

  KОВИД-19 во Албанија: Демократското владеење ставено на тест

  Албан Дафа, Редион Ќирјази Повеќе
 • КОВИД-19 во Србија: изборите поважни од јавното здравје

  КОВИД-19 во Србија: изборите поважни од јавното здравје

  Игор Тодоровиќ Повеќе
 • КОВИД-19 во БиХ: Игри без граници

  КОВИД-19 во БиХ: Игри без граници

  Мерсиха Дрињаковиќ Повеќе
 • Res Publica најавува: „Приказни од регионот“

  Res Publica најавува: „Приказни од регионот“

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки
 • Приказни од регионот

На 2 јуни во Црна Гора беше прогласен крај на епидемијата. Од првиот бран, земјата излезе со следниот биланс: 324 заразени и 9 починати лица.

Ксенија Миловиќ

Трендот на подигање ѕидови помеѓу државите и разнишаната доверба во мултилатералниот поредок, укажува на тоа дека пандемијата наместо како глобална криза, ќе продолжи да биде решавана како национална криза во секоја земја во светот.

Анастас Вангели

Можеби сега конечно ќе научиме како да живееме од меѓусебната поддршка, сочувство, емпатија, одговорност, разбирање и почит како клучни вредности пресудни во надминувањето на оваа колективна трагедија.

Радмила Живановиќ
Петар Андоновски: Пандемијата го извади најлошото во нас
Дарија Андовска: Да ја разбудиме одговорноста со подигнување на свеста и совеста
Игор Џамбазов: Ни претстои тешка борба за враќање на публиката во театарот
Колку го чинат Балканот прерано олабавените мерки за КОВИД 19?
Верските заедници се правни лица и мора да ги почитуваат законите
Со транспарентност против нечесни игри во време на Ковид 19
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

KОВИД-19 во Албанија: Демократското владеење ставено на тест

КОВИД-19 во Србија: изборите поважни од јавното здравје

Веќе неколку месеци, регионот „дише“ во вонредни околности предизвикани од КОВИД-19.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
image
blog/2020-06-15-08-43-27
За разлика од претходните избивања на зарази, кои се случија во поскорешната историја, КОВИД-19 поттикна досега невидени државни интервенции.
image
Андре Хофман (André Hoffmann)
Лукреција Рајхлин (Lucrezia Reichlin)
Рикардо Хаусман (Ricardo Hausmann)
Кент Харингтон (Kent Harrington)
Ан Линд (Ann Linde) и Аранча Гонзáлез (Arancha González)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.

Финансискиот извештај на Студентскиот парламент за 2014 и 2015 година покажал дека околу 43.000 евра се потрошени за лични патувања во Русија, Азербејџан, Грузија..., за телефонски разговори и до 1.000 евра, за организирање забави, па дури и за купување виски. Иако Студентскиот парламент е регистриран како невладина организација, сите студенти мораат да уплаќаат на неговата сметка, а не знаат како се трошат нивните пари. Оваа студентска организација не ги поддржува студентите за учество на меѓународни натпревари, семинари и други настани, па тие се приморани да се финансираат сами. ResPublica видео подкаст со студентите на УКИМ Теодора Столевска и Горан Таневски.