fbpx
 • Кои се ризиците од тоа што децата поминуваат повеќе време на социјалните мрежи?

  Кои се ризиците од тоа што децата поминуваат повеќе време на социјалните мрежи?

  Катарина Блажина Мукавец Повеќе
 • Пандемијата е лекција по грижа за другите која допрва треба да ја научиме

  Пандемијата е лекција по грижа за другите која допрва треба да ја научиме

  Бранко Прља Повеќе
 • Јавната тајна за реотворањето на економијата

  Јавната тајна за реотворањето на економијата

  Ен О. Кругер (Anne O. Krueger) Повеќе
 • Дејан Пановски: Време е за екоизам, а не егоизам

  Дејан Пановски: Време е за екоизам, а не егоизам

  Дејан Пановски Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Блог
 • Интервју
 • Влог
 • Поткаст
 • Приказни од регионот

Во Хрватска, на 5 јули 2020 година, во екот на пандемијатана новиот коронавирус, се одржаа парламентарни избори. Иако гласачите беа охрабрени да излезат на гласање, излезноста никогаш не била пониска.

Тина Хруби

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

Амар Мециновиќ

Во 2016 година се оформи глобалната заедница на проверувачи на факти, чија задача е да се бори против лажни вести и дезинформации споделени преку интернет.

Филип Н. Хауард (Philip N. Howard)
Србија 2020 - режим во време на демократија
Корона вирусот откри примитивност и себичност кон најблиските
Мешовитата комисија е експертско тело, а не политичка алатка
Дејан Пановски: Време е за екоизам, а не егоизам
Мукаетов: пандемијата ни даде време за семејството
Вера Јанковиќ: Предизвик е да се биде град
Со пандемијата, зачестија повиците на жртвите на семејно насилство
Колку го чинат Балканот прерано олабавените мерки за КОВИД 19?
Верските заедници се правни лица и мора да ги почитуваат законите

КОВИД-19 предизвика тројна криза во Косово

КОВИД-19 во Косово: еден вирус и двајца премиери

Веќе неколку месеци, регионот „дише“ во вонредни околности предизвикани од КОВИД-19.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
Ханс Бергстром (Hans Bergstrom)
Андре Хофман (André Hoffmann)
Лукреција Рајхлин (Lucrezia Reichlin)
Рикардо Хаусман (Ricardo Hausmann)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.

Регионалната соработка е еден од условите на Европската Унија за државите кои се во процесот на евроинтеграција. Сепак, секогаш на крајот се мери индивидуалниот напредок на секоја земја. Дали ЕУ воведува паралелизам и што е поважно - регионалното или европското поврзување? ResPublica видео подкаст со професорите Тони Дескоски од Правниот факултет и Силвана Мојсовска од Економскиот институт.