fbpx
 • Лекција од античкиот свет – да не брзаме со одлуки за онлајн наставата!

  Лекција од античкиот свет – да не брзаме со одлуки за онлајн наставата!

  Кирил Барбареев Повеќе
 • Правните аспекти на Брегзитот

  Правните аспекти на Брегзитот

  проф. др. Светомир Шкариќ Повеќе
 • Заживеаните евро-перспективи на Западен Балкан

  Заживеаните евро-перспективи на Западен Балкан

  Алфонс Ракаџ и Леони Ракаџ Вругтман Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

Џозеп Борел (Josep Borrell)

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

Иван Анастасовски

За правилно постапување по прашањето на ВИ, потребна ни е посилна соработка помеѓу државните институции: владите, агенциите за спроведување на законот, правосудството и парламентите; приватниот сектор, академијата, граѓанското општество и општата јавност.

Сабин Селими
Бранка Костиќ Марковиќ: Станавме непоправливи егоисти
Мојсова: Уште е табу да се даруваат органи од мртов човек
Ќорвезироска: Јазикот не ни бил во полоша состојба
Гласно ехо за самоизолација и солидарност во регионот
Децата копираат систем на неказнивност
Да поминат изборите, па да зборуваме за укинување на „Пржинската влада“
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Проблемот со нашиот образовен систем е во неприлагоденоста и неодреденоста во времето и просторот, нешто слично на римскиот нумерички систем (римските броеви) кој не само што ги отежнувал туку и ги оневозможувал наједноставните операции. Ако системот не може да гарантира дека сите алатки за онлајн настава им се достапни на сите ученици и наставници, не треба да се форсира притисок ниту кон учениците и родителите ниту кон наставниците, со оценување и со контроли.
Për të përdorur IA-në drejt, ne kemi nevojë për bashkëpunim më të fortë mes institucioneve shtetërore - qeverive, agjencive të zbatimit të ligjit, gjyqësorit dhe parlamenteve - sektorit privat, akademisë, shoqërisë civile dhe publikut në përgjithësi.
Bez obzira koji je motiv nekoga da izađe u javnost sa osetljivim informacijama i tako „dune u pištaljku“, ako se na taj način ostvaruje javni interes, odnosno ukazuje na kršenje zakona, koruptivne radnje i druge društvene anomalije, toj osobi je neophodno pružiti pravnu zaštitu od odmazde i širu podršku javnosti. Samo na taj način možemo da razvijamo kulturu pobune, što uzbunjivanje na određeni način predstavlja, a bez pobune protiv nepravde ne možemo da se nadamo razvoju i očuvanju demokratskih vrednosti.
 

Регионалната соработка е еден од условите на Европската Унија за државите кои се во процесот на евроинтеграција. Сепак, секогаш на крајот се мери индивидуалниот напредок на секоја земја. Дали ЕУ воведува паралелизам и што е поважно - регионалното или европското поврзување? ResPublica видео подкаст со професорите Тони Дескоски од Правниот факултет и Силвана Мојсовска од Економскиот институт.