fbpx

Поткасти

Колку пари, толку наука!

10.06.24

Се поставува прашањето: Дали е возможно подобрување на состојбите во оваа сфера со оглед на средствата кои се одделуваат за наука од страна на...

Токсично, потоксично – кампања!

29.04.24

На почетокот претседателските кандидати некако срамежливо ги пласираа своите програми, а по втората недела работите почнаа да го добиваат својот...

Младите можат…можеби

09.04.24

Истражувањето за состојбата на демократијата ширум светот спроведено од ценети универзитети, истражувачки центри и меѓународни...

Жени во(н) политика!

04.03.24

Студиите спроведени од веродостојни меѓународни организации покажуваат дека кај жените, споредено со мажите, постои три пати поголема...

Јас само да прашам!

06.02.24

Предизборните кампањи само што не почнале. А еднаш кога ќе почнат, испитувањата на јавното мислење се секојдневна тема, па зачестуваат и објавите...

Why so serious?

28.12.23

Бројот на теми кои се забранети и непожелни, а често може да предизвикаат бојкот или јавен линч, од ден на ден се зголемува. Од друга страна, се...

Засега без добар наслов

05.12.23

Без малку, катастрофалната приватизација на општествениот капитал, следеше декада на сиромаштија и социјално раслојување која кулминираше со...

Н(ЕУ)форија

31.10.23

Напредокот на Република Северна Македонија кон ЕУ се чини условена од внатрешните прилики во самата...

Во име на народот

29.09.23

Уморот од досегашните актери на политичката сцена, перманентните идентитетски расправии со соседите, слабата социоекономска форма на...

Консензусот наш насушен

14.07.23

Еден од најголемите проблеми на македонската демократија се чини дека е градењето консензус во важни национални...