fbpx

Поткасти

Дали Скопје уште може да стане „отпорен град“?

28.06.24

За отпорноста на градовите последните години наголемо се истражува, дискутира и делува низ светот, а поимот сѐ почесто се користи и кај нас. Имаме и...

Дали ни требаат велосипедски автопати?

31.05.24

Над 45 илјади километри велосипедски автопати се изградени во земјите од ЕУ, додека кај нас уште се гордееме само со најдолгата слична патека - онаа...

Палењето стрништа ја „гори“ и почвата

09.05.24

Поради промените во климата, сега, во сезоните кога се палат стрништата, природата е посува отколку што била претходно, па огнот лесно наоѓа храна...

Дали подземните води се намалуваат поради преголемата „бетонизација“?

02.04.24

Големата урбанизација и покривањето на секое делче од градот со асфалт, бетон и градби ги намалува површините преку кои водата од врнежите може да...

Каков див свет има во Скопје?

23.02.24

За разлика од постојаниот притисок за поголема урбанизација и средени симетрични простори кои му годат на човечкото око, на живиот свет му...

Дали роботска рака може да одгледа вкусен скопски јабучар?

30.01.24

За тоа дали дигитализацијата може да им помогне на земјоделците во настапувачките промени во климата, во влијанието врз животната средина и...

Што можеме да направиме ние со отпадот?

22.12.23

Колку и да ни изгледаат безначајно мали нашите секојдневни навики во трошењето струја, вода, купувањето, облекувањето, готвењето, патувањето до...

Живот од 43 илјади пластични кеси

17.11.23

Ги забранивме, а ги има секаде. Зошто сè уште се „давиме“ во пластични кеси и што значи нивната...

Имавме к‘смет со бурата Даниел

12.10.23

Бурата Даниел во септември предизвика катастрофа во Грција и Либија, а нас само малку нѐ...

Дали децата и паметните телефони се паметна комбинација

17.08.23

Деца со телефони на училиште, деца со телефони по игралишта, деца со телефони во ресторани, деца со телефони...