fbpx

Serbia 2020 - regjim në kohë demokracie

Serbia vite me rradhë është e tronditur nga skandalet e shumta. Edhe përkundër kësaj, pushteti absolut është në duart e një njeriu - Aleksandar Vuçiq. Partia e tij fitoi rreth 62% të votave në zgjedhjet e fundit në luftën për Parlamentin. Prandaj të jetosh në Serbi në vitin 2020 do të thotë të jetosh në një regjim që është demokratik vetëm në letër. Pakënaqësia u përhap edhe në shoqëri, kurse reflektimi i kësaj janë demonstrat e fundit. Përveç të gjithë kësaj, vendi gjendet edhe në një krizë shëndetësore, të shkaktuar nga KOVID-19. Për atë se si të jesh një artist dhe qytetar i Serbisë, flasin aktorët Svetozar Cvetkoviq dhe Tihomir Staniq.

Më shumë
  242 Klikime
  0 Komente

Me pandeminë, u shpeshtuan thirrjet e viktimave të dhunës në familje

Gjatë orës policore, shërbimet për punë sociale kanë evidentuar numër të shtuar të paraqitjeve të viktimave të dhunës në familje për përkrahje psiko-sociale, posaçërisht në orët e mbrëmjes. Kur sistemi sektori joqeveritar ballafaqohet me këtë problem në vlug të madh është KOVID 19, në #ResPublika biseduam me Natasha Stojanoviq, drejtore e Qendrës për punë sociale të Qytetit të Shkupit dhe Elena Dimushevska, drejtore ekzekutive e Rrjetit nacional kundër dhunës mbi gratë dhe dhunës në familje.

Më shumë
  62 Klikime
  0 Komente

Virusi korona ka zbuluar primitivitetin dhe egoizmin ndaj më të afërmve

KOVID 19 otkri primitivnost i sebicnost kon najbliskite intro

Me fillimin e pandemisë së shkaktuar nga koronavirusi (Covid 19), një nga angazhimet strategjike të shtetit për t'u marrë me krizën ishte sigurimi i kujdesit për shëndetin mendor të popullatës. Për këtë qëllim, në Klinikën e Psikiatrisë u hapën linja telefonike për mbështetje psikologjike të qytetarëve. Drejtori i klinikës, Stojan Bajraktarov, në një intervistë për "ResPublica" sqaron se njerëzit tanë nuk janë mësuar me izolimin, por janë mësuar me afërsinë dhe se është normale që mënyra e re e jetës të jetë e vështirë për ta. Ai thekson se grupe të caktuara kanë një mekanizëm mbrojtës primitiv, pra mohimin e virusit. Ata nuk respektojnë masat paraprake pa menduar se janë egoistë ndaj të dashurve të tyre. Sipas tij, bëhet fjalë për një pakicë dhe shumica e qytetarëve janë kritikë ndaj sjelljes së tyre, e cila ngjall shpresë për shëndetin kolektiv mendor.

Më shumë
  913 Klikime
  0 Komente

Si mundet që kompanitë të dalin nga kriza KOVID-19 më të forta se më parë

Sergej Zafiroski

Sergej Zafiroski 200x250Çdokush mund të jetë menaxher në "ditë të mira", por zakonisht puna menaxheriale nuk është për "ditët e mira", por për një ekuilibër të vazhdueshëm midis problemeve dhe mundësive për një menaxhim të optimizuar të kompanisë. Nëse një situatë shkakton një rënie të ѕhitjeve, puna e menaxherit është të përcaktojë arsyet dhe alternativat për kompensimin e kësaj rënie përmes kanaleve të tjera, mënyrave të ѕhitjes ose në situata ekstreme edhe duke ndryshuar atë që kompania po shet.

Më shumë
  393 Klikime
  0 Komente

Komisioni i Përbashkët është organ ekspertësh dhe jo një mjet politik

Mesovitata komisija e ekspertsko telo a ne politicka alatka naslovna

ResPublika publikon intervistë me anëtarët e Komisionit të Përbashkët multidisiplinar ekspert maqedonas-bullgar për Çështje Historike dhe të Arsimit. Në pyetje të njëjta përgjigjen profesori inordiner Petar Todorov nga pala maqedonase, dhe docent Naum Kajçev nga pala bullgare. Të dy kanë pikëpamje të ndryshme për rrjedhën e punës deri më tani, përkatësisht nëse ka ose jo ngecje në punën dhe nëse ata përballen me presione. Në intervistë, ata të dy shpjegojnë termin "histori e përbashkët", komentojnë çështjen për revizionizim historik pas Luftës së Dytë Botërore, si dhe perceptimin e tyre për shansin që ka ky Komision -tu japë përgjigje çështjeve të hapura nga e kaluara e të dy vendeve. ResPupublika e zhvilloi këtë intervistë në bashkëpunim me gazetën bullgare "Sega".

Më shumë
  245 Klikime
  0 Komente

COVID-19 në Kosovë: një virus dhe dy kryeministra

Isak Vorguçiq 

Isak Vorgucic 200x250Më pak se një muaj pas lehtësimit të masave kufizuese, Kosova po përballet me një rritje të papritur të rasteve të infektimit me virusin korona, gjë që aspak nuk i shqetëson kundërshtarët politikë të merren më pak me shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve, dhe më shumë me vazhdimin e përleshjeve politike.

Më shumë
  1616 Klikime
  0 Komente

COVID-19 dhe sfida e Shqipërisë për qeverisje demokratike

Alban Dafa, Redion Qirjazi

Dafa QirjaziQeveria shqiptare reagoi shpejt për të parandaluar përhapjen e COVID-19, por pandemia i dha mundësi ekzekutivit të zgjerojë pushtetin e tij nëpërmjet injorimit të kritikave ndaj vendimeve të marra, kontrollit të perceptimin të publikut, prishjes së mekanizmave të kontrollit dhe barazpeshës së pushtetit, si dhe duke injoruar proceset demokratike.

Më shumë
  1369 Klikime
  0 Komente

Kurora ose korona e fushatës zgjedhore me listat e kurdisura

Igor Todorović

Igor Todorovic 200x250Udhëheqësia shtetërore e Serbisë, përfshirë grupin e mjekëve që udhëheqin luftën kundër përhapjes së virusit korona, injoruan përkeqësimin të paktën derisa të mbaronte votimi.

Më shumë
  1275 Klikime
  0 Komente

KOVID -19 në Bosnjë dhe Hercegovinë Lojëra pa kufi

Mersiha Drinjakoviq

Mersiha Drinjakovic 120x160Si u ballafaqua Bosnja dhe Hercegovina dhe si po ballafaqohet ende, me krizën e shkaktuar nga pandemia? Pse nuk kishim një shtab të vetëm krize, në nivel të shtetit?Si u krijuan skandalet, të shkaktuara nga parregullsitë dhe keqpërdorimet e sistemit, falë procedurave të shkurtuara gjatë gjendjes së krizës?Nga se kishim frikë më tepër?A do të rezultojnë me ndryshime zgjedhjet e nëntorit, të paktën në nivel lokal?

Më shumë
  1489 Klikime
  0 Komente

Sa e kushtojnë Ballkanin masat e zbutura shumë herët për KOVID 19?

Rritet numri i të infektuarve nga KOVID 19 në të gjitha venet e Ballkanit. Një pjesë e opinionit i akuzon autoritetet në Serbi dhe në Maqedoninë e Veriut se shumë herët i relaksuan masat parandaluese duke koketuar me trupin votues në vigjilje të zgjedhjeve në të dyja vendet. Në mes të epidemisë, Bosnjë e Hercegovinën e tronditi skandali për blerjen e respiratorëve jo-adekuat. Cili është çmimi që e paguan Ballkani për vendimet e këtilla, diskutojnë përfaqësues të sektorit civil në Maqedoninë Veriore, Serbi, BeH dhe Shqipëri në potkastin rajonal të ResPublika, si pjesë e iniciativës #StorieNgaRajoni.

Më shumë
  135 Klikime
  0 Komente

A e fitoi me të vërtetë Mali i Zi, KOVID-19?

Ksenija Miloviq

Ksenija Milovic profile picture

Fundi i epidemisë në Mal të Zi u shpall më 2 qershor. Nga vala e parë, vendi doli me bilancin vijues: 324 të infektuar dhe 9 të vdekur. Mali i Zi tani po përballet me sfida ekonomike dhe sezoni turistik është i diskutueshëm. Vlerësimet fillestare tregojnë qartë se të ardhurat nga turizmi do të ulen me 70 për qind!

Më shumë
  1537 Klikime
  0 Komente

Maqedonia dhe KOVID-19: Përbindëshi me qafën e gjatë

Anastas Vangeli 

Anastas Vangeli 200x250Tendenca e ngritjes së mureve midis shteteve dhe besimi i lëkundshëm në rendin shumëpalësh tregon që pandemia, në vend që të jetë një krizë globale, do të vazhdojë të zgjidhet si një krizë kombëtare në çdo vend të botës. Duke marrë parasysh të gjithë këtë, KOVID-19 është testi më i madh se sa dhe si Maqedonia mund të veprojë me sukses si një shtet i pavarur në një botë që po ndryshon kaq shpejt.

Më shumë
  1305 Klikime
  0 Komente

Fenomenologjia e shëndetit mendor në Krizën e COVID-19

Radmila Zhivanoviç

Radmila Zivanovic 200x250Ndoshta tani, përfundimisht, do të kemi mundësinë, përveç frikës dhe mbrojtjes, të mësojmë se si të jetojmë nga mbështetja e ndërsjellë, dhembshuria, empatia, përgjegjësia, mirëkuptimi dhe respekti si vlerat thelbësore të individit dhe të sistemit, në tejkalimin e kësaj tragjedie kolektive.

Më shumë
  106 Klikime
  0 Komente

E ardhmja e BE-së është populistike

Radovan Spiridonov

radovan spiridonovElita liberale, me motive të ashpra ideologjike dhe pa ndjenjën e empatisë, po sulmon mbështetësit populistë. Një qasje e tillë është elitiste dhe thellësisht e dëmshme për projektin evropian. Shqetësimet anti-imigruese janë të rrënjosura në çorientimin e vlerës së kulturës evropiane të ndjekur nga dogmat post-strukturore, ndërsa anti globalizmi është një shprehje e zemërimit ndaj neo-liberalizmit që i ka grabitur ata nga perspektivat e tyre ekonomike. Për të zgjidhur me sukses një konflikt, është e nevojshme të aplikoni mjetin e tejkalimit të konflikteve.

Më shumë
  179 Klikime
  0 Komente

Reformat e mundimshme në Shqipëri

МК  SRB   ENG

Alfonc Rakaj

Alfonc Rakaj 200x250Zbatimi i reformave kryesore në Shqipëri, arritën pikën kritike, në të njëjtën kohë kur vendi disi po ballafaqohej me fundin e masave për pandeminë.

Më shumë
  1293 Klikime
  0 Komente

Luftë me të panjohurën: KОVID-19 dhe fëmijët me zhvillim atipik

Zoran Kardula

Zoran Kardula 200x250Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.

Më shumë
  612 Klikime
  0 Komente

Pajtim dhe "bashkëjetesë" gjatë pandemisë në BeH

МК  BS

Zlatiborka Popov-Momçinoviq

Zlatiborka Popov Momcinovic200x250Qëndrimet pozitive ndaj "sjelljes së njerëzve" gjatë pandemisë nuk duhet të shërbejnë si një justifikim respektvisht amnestimin e qytetarëve nga përgjegjësia për sjelljen e elitave politike. Sidomos ata nga majat politike, të cilët jetojnë nga përçarjet dhe konfliktet dhe që pothuajse rregullisht marrin një numër të madh votash në zgjedhje.

Më shumë
  1146 Klikime
  0 Komente

Nacionalizimi në kohë COVID-19: një zgjedhje legjitime e çdo qeverie

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Komuniteti i biznesit, i cili deri para disa muajsh po trumbetonte vazhdimisht se shteti nuk duhet të ndërhynte në punën e tij, menjëherë filloi të qajë për ndihmën e shtetit. Shteti ka përmbushur nevojat e tyre, ka shtetëzuar humbjet e tyre gjatë krizës së koronës, por është koha që të fillojnë seriozisht të konsiderojnë nacionalizimin e fitimeve të tyre, të paktën pjesërisht, pasi të ketë mbaruar kriza e koronës.

Më shumë
  724 Klikime
  0 Komente

Pandemia tregoi që gazetarët nuk dinë të raportojnë në situata krize

МК  SR

prof. d-r Dubravka Valiq Nedelkoviq

Dubravka Valic Nedeljkovic200x250Përcjellja themelore e asaj që mediat ofrojë në kohën e Kovid-19 ka treguar se sa të papërgatitura janë për detyrën në fjalë - të raportojnë në kohë krize, ndërsa krizat po bëhen gjithmonë e më të shpeshta.

Më shumë
  1103 Klikime
  0 Komente

Bashkësitë fetare janë persona juridik dhe patjetër duhet ti respektojnë ligjet

Dita kur në seancë të jashtëzakonshme të rijasetit të Bashkësisë Islame, shumica e muftinjve e shkarkoi kryetarin e BFI reisin Sulejman Rexhepi bisedojmë në temën nëse koketimi me besimtarët e vuri nën pikëpyetje tërë kompletin e protokolleve për ballafaqim me pandeminë. Për butësinë e institucioneve ndaj bashkësive fetare dhe kërkimin e përgjegjësisë debatojnë profesoresha Mirjana Najčevska dhe deputeti i LSDM Muhamed Zeqiri.

Më shumë
  96 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq