fbpx

Алис Тејлор е новинарка и уредничка со британско потекло, која живее во Албанија речиси пет години. Таа ја посети земјата за време на еден тридневен одмор во 2017 година и никогаш не ја напушти земјата. Таа, сега пишува за локалниот портал еxit.al и е уредник на вести во бриселскиот медиум EURACTIV.com каде што исто така ги координира приказните од регионот. Покрај нејзината новинарска работа, Алиса пишува и за патувањата, културата и искуствата, со цел да привлече повеќе туристи и да го зацврсти меѓународниот интерес за Балканот. Освен тоа, таа е страстен застапник за слободата на медиумите и волонтира во Коалицијата „За жените во новинарството“, обезбедувајќи поддршка на новинарките на Балканот и пошироко. Таа живее во Тирана со својата ќерка и со спасените мачките.

Карл Билт е поранешен министер за надворешни работи на Шведска од 2006 до 2014 година и премиер од 1991 до 1994 година, за време на кој мандат преговараше за пристапувањето на Шведска во ЕУ. Како угледен меѓународен дипломат, тој беше специјален пратеник на ЕУ во поранешна Југославија, висок претставник за Босна и Херцеговина, специјален пратеник на ОН на Балканот и копретседавач на Дејтонската мировна конференција. Тој е копретседавач на Европскиот совет за надворешни односи.

No posts currently available

Славен Цоневски е роден во Скопје, Р. Македонија каде што дипломира како најдобар студент на  Градежниот факултет на смерот Хидротехника. Магистерските студиите ги завршува со „cum laude“ во Италија на Политехничкиот факултет во Милано на програмата „Environmental and Geomatic Engineering“. Докторските студии ги заршува на Универзитетот во Болоња (UniBO) и на Норвешкиот технички универзитет (NTNU). Цоневски е вонреден професор (adjunct associate) на Норвешкиот технички универзитет како и консултат/истражувач во Норвешкиот геотехнички институт. Активно работи на проекти поврзани со хидрологија, хидрауличко моделирање и хидроенергетика. Специјалност и посебен истражувачки интерес му е транспорт на седименти во отворени и затворени текови, моделирање, мерење како и интеракција на седиментите со хидро и енергетски објекти. Славен има публикувано преку 30 труда во реномирани интернационални списанија и конференциски собири, главно поврзани со употреба на напредни технологии за хидролошки мерења и седименти. Цоневски е член на уредувачкиот тим во „Acta Geophysica“ и „Journal of Hydriological Sciences“ како и активен член на неколку реномирани интернационални организации - IAHR (International Association of Hydraulic Engineers) и EGU (European Geoscinece Union).

Тодор Цоневски дипломира на Градежниот факултет во Скопје во 1988 на смерот Хидротехника. Повеќе од 30 години учествува во изработка и ревизии  на проектни студии, елаборати во областа на градежништвото, водостопанството и животната средина во Македонија, но и на интернационално ниво. Во моментов е управител и проектен менаџер во ГТИ (Геотехнички инженеринг). Тодор ја извршува функцијата генерален директор на Јавното водостопанско претпријатие на Македонија од 2002 до 2010 година. Тој е член на Комората на овластени архитекти и овластени инженери на Македонија, владината Комисија за управување со кризи од поплави (2002-2006), Комитетот за големи брани на Македонија, како и на Сојузот на еколошки организации на Македонија.

Светислав Крстиќ ги завршил студиите по Биологија во 1985 година како најдобар студент на Институтот за биологија при Природно-математичкиот факултет во Скопје. Магистрирал во 1992 година со темата: „Промените во алгалната микрофлора како индикатор на загадувањето на Анска Река“, додека докторскиот труд под наслов: „Сапробиолошки карактеристики на микрофлората на Река Вардар како индикатор на интензитетот на антропогеното влијание“ успешно го брани во 1995 година. Во 1994 година ја освојува стипендијата на Британскиот совет и престојува на научна едукација во Институтот за пресноводна екологија во Амблесиде, Обединето Кралство. Автор и коавтор е на повеќе од 100 научни трудови, книги и делови на книги, стручни публикации и извештаи. Долгогодишен претседател на Друштвото на биолозите на Македонија, претседател на Друштото на алголозите на Македонија, раководител на Ботаничкиот завод со ботаничка градина при Институтот за биологија. Во научната и пошироката јавност познат е како беспоштеден борец за научната вистина и животната средина. Национален координатор на COST акција, член на бројни комисии, работни и кризни групи.

Џајати Гош (Jayati Ghosh) е извршен секретар на International Development Economics Associates, професор по економија на Универзитетот во Масачусетс Амхерст и член на Независната комисија за реформа на меѓународното корпоративно оданочување.

No posts currently available

Анита Јанчевска е постар консултант за човечки ресурси во Менаџмент Солушнс. Нејзината главна област на фокус е професионалното истражување - и квантитативно и квалитативно - и креирање производи и решенија „од нула“, помагајќи им на компаниите да ги остварат своите цели. Таа има завршено тренинг за бихевиорална економија и спроведува истражувања поврзани со оваа тема. Повеќе од седум години таа континуирано нуди поддршка за невладини организации преку различни проекти и спроведува обуки за различни теми поврзани со меки вештини и кариерен развој.

Џефри Д. Сакс, професор по одржлив развој и професор по здравствени политики и управување на Универзитетот Колумбија, е директор на Центарот за одржлив развој во Колумбија и на Мрежата за решенија за одржлив развој на ООН. Автор е, меѓу другото, на  The End of PovertyCommon WealthThe Age of Sustainable DevelopmentBuilding the New American Economy, и најскорешната A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism.

No posts currently available

Сања Велкакова ги завршила своите додипломски студии на Економскиот факултет при Универзитетот Гоце Делчев, на насоката по Менаџмент и претприемништво. Посетувала повеќе обуки за лидерство, кариерен развој и социјално претприемништво.

Андерс Ослунд e виш соработник на Форумот за слободен свет во Стокхолм, и автор на Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy.

No posts currently available

Елена Гаговска е писателка, истражувачка и новинарка која има завршено на факултетот Bard College Berlin, а моментално живее во Скопје. Ја интересираат и пишува за различни политички теми како што се интерсекциски феминизам, лево ориентирана политика, анти-расизам, работнички и ЛГБТИ права. Редовно објавува текстови на феминистичката платформа „Медуза“, а била објавена и на многу други домашни и странски медиуми како Women's Media Center, Summer of Solidarity и Jacobin magazine.

Мартин Николовски е роден во Битола. Своето основно и средно образование го завршува во родниот град, а дипломира на насоката новинарство на Универзитетот „Хаџи Бајрам Вели“ во Анкара, Република Турција. Добитник е на голем број награди и признанија во земјава и странство. Автор е на збирката раскази „Моето јас”. Моментално е вработен како новинар во Телма телевизија.

Филип Етмишовски е апсолвент на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола. Работи како фриленс новинар во повеќе онлајн медиуми. Активен е во локалната заедница од своите тинејџерски години.

Кенет Рогоф е професор по економија и јавна политика на Универзитетот Харвард и добитник на наградата на Дојче банка за финансиска економија во 2011 година, и поранешен главен економист на Меѓународниот монетарен фонд од 2001 до 2003 година. Тој е коавтор на This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly („Овој пат е поинаку: Осум века финансиска глупост“) и автор на The Curse of Cash („Проклетството на готовината“).

No posts currently available

Андреа Јелиќ е фриленс новинарка од Црна Гора. Пишува за независниот неделник „Монитор“ и порталот на Првите црногорски независни електронски вести (PCNEN), претежно за социјални прашања - екологија, образование, рамноправност и здравствена заштита. Учествувала на повеќе семинари и посетувала неколку обуки за новинарство. Дипломирала комуникологија на Факултетот за комуникациски науки на Универзитетот „Алдо Моро“ во Бари, Италија. Дел од своето образование го поминала на Универзитетот „Меиџи“ во Токио, Јапонија. Живее и работи во Подгорица.

Денис Колунџија е новинар и заменик главен и одговорен уредник на порталот „Цензоловка“. Пишува за „Војводински истражувачко-аналитички центар“ (VOICE) и за порталот „Американски избори“. Живее во Нови Сад.

Билјана Жикиќ е доктор по медиумски науки и антропологија. Се бави со новинарство и истражување на медиумите, родовите прашања и малцинствата. Таа е новинар на Првата програма на Радио Словенија и уредник и водител на авторска емисија на Радио Студент. Пишува за регионални портали. Го води Културниот центар „Данило Киш“ во Љубљана.

Адора Лимани е ученик во трета година во средното меѓународно училиште НОВА. Таа е голем љубител на креативното и новинарско пишување и е активен поборник за квалитетно образование и женски права. Таа е основач на првиот феминистички клуб во нејзиното средно училиште и активен член во различни иницијативи за застапување на младите.

Харис Бабачиќ е Докторанд на Медицинскиот универзитет „Karolinska Institutet“ во Стокхолм, Шведска.

Барбара Хала е главна уредничка за страницата на Exit News на англиски јазик, непрофитен новинарски портал во Албанија. Од 2017 година таа исто така е член на уредувачкиот одбор на Asymptote, меѓународно книжевно списание фокусирано на литература, со превод на англиски јазик, каде што во моментов работи како уредник за критики. Барбара исто така пишува и за културолошките корени на сексуалното насилство во Албанија за Politikja кое е албанско академско списание, покрај другите проекти за кои пишува. Дипломирала историја на Харвард а живее и работи во Тирана, претходно во Кембриџ и Париз.

Младен Обреновиќ е доктор по комуникациски науки и професионален новинар со позадина во медиумите и хрватските медиуми во Босна и Херцеговина. Неговата професионална новинарска кариера се случи во 1996 година во Вуковар, каде што работеше за локалните медиуми како дописник на Глас Славонија и Јутарњи лист, покривајќи ја темата за хрватската историја. Од 2010 до 2013 година, тие беа регистрирани во Загреб, каде што ја покриваа дневната политика и актуелната тема за хрватските дрвја, исклучени од хрватската сабора, Владе и правните институции. Во Доласку и Сараево, радиото за Ал azeезеру Балкан како новинар, а потоа уредник на порталот. Радиото е исто така новинар на БИРН во Босна и Херцеговина. Присутни сме на бројот на медиумски курсеви и конференции, а во моментов учиме и учиме.

Јадранка Иванова речиси 20 години работеше во Министерството за животна средина и просторно планирање на Република Северна Македонија. Таа беше одговорна за изработка на законодавството во областа на животната средина и негово усогласување со она на ЕУ. Воедно, како раководителка на Секторот за ЕУ беше одговорна за евроинтегративните процеси за Поглавјето 27 и ја раководеше соодветната работна група. Од ноември 2013 година па сè до нејзиното заминување, раководеше со ИПА фондовите на ЕУ за животна средина како ИПА координатор и постар службеник за програмирање. Од јули 2018 година, работи во Тирана, Албанија, како раководителка на програмата финансирана од Владата на Кралството Шведска „Поддршка на Албанија за пристапните преговори во областа на животната средина - Поглавје 27 (SANE27)“, во која корисник е Министерството за туризам и животна средина на Албанија. Како стипендистка на програмата „Чивнинг“ на Владата на Велика Британија има завршено магистерски студии за наука за животната средина и менаџмент на Универзитетот Брунел во Лондон, а има завршено и магистерски студии за јавна политика и менаџмент на Универзитетот Питсбург во САД.

No posts currently available

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq