fbpx

Бојана Губерац е новинарка на хрватскиот портал Lupiga.com, кој го спроведуваше проектот „Чекор понатаму: Предизвици на европска Хрватска“ во последните четири години. Во својата работа, таа е посветена на прашањата за човековите права, говорот на омраза и насилството врз жените. Таа пишува и за порталите CroL и Žene i mediji. Работела како новинар во програмата за култура и вести на окружната телевизија Канал Ри, Радио Ријека, Радио Сова и Хрватската радио-телевизија, како и во порталите Нови лист, Рипортал и Кварнер Њуз (Novi list, Riportal i Kvarner News). Во 2019 година таа создаде перформанс што се занимава со секундарна виктимизација на жени жртви на насилство, од кој е создаден експерименталниот филм „Пострашно од тупаница“. Во слободното време пишува поезија.

Në një shoqëri të ndarë për çështjen e vaksinimit, dizinformatat juridike/ligjore mbjellin frikë për fashizëm

Bojana Guberac

Bojana Guberac 400x500

Nëse pandemia na mësoi diçka, kjo është se në Kroaci, si kurrë më parë, ekziston një mosbesim i fortë ndaj sistemit dhe, ajo që është edhe më e tmerrshme, në profesion. Ne kemi mësuar se politikanët na gënjejnë, ose - siç po thuhet kohët e fundit në Kroaci - ata po na tregojnë të pavërteta. Por edhe më shqetësues është fakti se shumë qytetarë kroatë thonë se shumë ekspertë janë anëtarë të "shërbëtorëve të së keqes" të cilët janë këtu për të na futur në një lloj fashizmi të ri.

Më shumë
  846 Klikime
  0 Komente

Goditja e Kryeministrit Plenković në mikrofonët e gazetarëve është një uverturë në dhunë fizike

Bojana Guberac

Bojana Guberac 400x500Nëse nuk ndalen sulmet verbale ndaj gazetarëve dhe mediave nga njerëzit më të fuqishëm në vend, si dhe presioni nga ana e Kryeministrit (as presidenti nuk është më i mirë), kam frikë se Kroacia po lëviz në drejtim të Hungarisë, Polonisë dhe Sllovenisë në lidhje me lirinë e mediave, e cila sigurisht nuk është një rrugë evropiane, por autokratike.

Më shumë
  760 Klikime
  0 Komente

Gjyqësia kroate mbron shkelësit me gjykime të turpshme - veçanërisht ata në pozitat e pushtetit

Bojana Guberac

Bojana Guberac 400x500Rasti i Mara Tomasheviç, i cili në vitet e fundit i ka pushtuar mediat, përshkruan gjallërisht se si gjyqësori kroat, pavarësisht fitores së fundit të sektorit civil, vazhdon të mbrojë shkelësit - veçanërisht ata në pozicionet e pushtetit. Sidoqoftë, problemi i dhunës ndaj grave në Kroaci është shumë më i thellë dhe qëndron në modelet patriarkale që natyrisht, janë të vështira të zgjidhen.

Më shumë
  603 Klikime
  0 Komente

Tetë vjet më pas: A është Kroacia më në fund vërtet e gatshme për Evropën?

Bojana Guberac

Bojana Guberac 400x500Kroacia u bë anëtare e Bashkimit Evropian në ditën e parë të korrikut të vitit 2013. Shumë njerëz kishin frikë nga anëtarësimi në BE për arsye të ndryshme, që është e qartë nga përqindja jo e vogël e qytetarëve që ishin kundër një bashkimi të tillë. Një nga arsyet e kësaj frike ishte pyetja se çfarë do të na ofronte BE-ja. Por, gati tetë vjet më vonë, kam disi përshtypjen se sot nuk është më pyetja se çfarë do të na sjellë Evropa, por se çfarë i kemi sjellë ne Evropës, respektivisht kush kaloi më mirë në atë martesë të kontraktuar dhe me emrin e kujt lidhet trembëdhjetëshi fatkeq i vitit të anëtarësimit.

Më shumë
  814 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq