fbpx

Бранко Прља е член на ДПМ (Друштво на писатели на Македонија) и на ЗНМ (Здружение на новинарите на Македонија). Дипломирал на Факултетот за арт и дизајн при Европскиот универзитет. Како писател има објавено повеќе од 15 дела, а пишува и под псевдонимот Берт Стајн. Основач е на порталот arno.mk, како и на групите „Дај, не фрлај“ и „Не фрлај, не загадувај“ преку кои работи на ширењето на свеста за рециклирањето, реупотребата и намалената употреба со цел зачувување на околината.

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Kur bëhet fjalë për mësimdhënien e kombinuar, pavarësisht se sa i ndërlikuar është ai "ekuacion", fëmijët që mësojnë online nuk duhet të harrohen. Ata janë të izoluar nga miqtë dhe shoqëria dhe kanë nevojë për ndihmën e mësuesve. Nëse u jepet besimi dhe vëmendja, ata do ta kthejnë dhjetëfish!

Më shumë
  297 Klikime
  0 Komente

Fëmijët nuk duhet të jenë minj eksperimentalë të sistemit arsimor

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Ministria e Arsimit dhe Shkencës po paralajmëron reforma në sistemin arsimor. Sigurisht, reformat i presim me padurim, por në drejtim të ndryshimeve themelore, e jo vendimeve të nxituara, kopjimit të ideve të huaja dhe nxjerrjes së tyre nga konteksti të pazbatueshme në mjedisin tonë, si dhe eksperimentimin e sërishëm me fëmijët.

Më shumë
  798 Klikime
  0 Komente

Problemin e ndotjes e vendosim në vendin e fundit dhe lidhur me ndotjen jemi në vendin e parë!

Branko Përlja

Branko Prlja

Ndotja në vendin tonë është alarmante, vendi ka një strategji, por ndërsa presim rezultatet e kësaj strategjie, çfarë mund të bëjmë ne si qytetarë për të përmirësuar situatën?

Më shumë
  348 Klikime
  0 Komente

Maskat nuk janë armiku juaj!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Në këtë botë ka vend të mjaftueshëm edhe për doktorë edhe për antivakserё, edhe për shkencëtarё edhe për inxhinjer, gjithashtu edhe për njerëz me mendime tё ndryshme, si dhe pёr dhe ato që janë kundër maskave,për artist dhe për fantazer. Por,problemi lind kur nje ide,si për shembull “maskat janë të dëmshme" ose dikush atje (pushteti jonë ose ai botëror) na spërkat me kimikate, pёrhap paranojë mes popullatës të përgjithshme. Në këtë mënyrë jo vetëm që nuk forcohet, por edhe dobёsohet mendimi kritik dhe shkaktohet një jobesim i përgjithshmëm mes njerëzve.

Më shumë
  406 Klikime
  0 Komente

Problemet e mësimdhënies së kombinuar janë të shumta dhe shumica prej tyre janë të pazgjidhshme!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Po, e respektoj arsimin dhe dua që fëmijët e mi të shkojnë në shkollë, por me çfarë kosto!?

Më shumë
  857 Klikime
  0 Komente

Pandemia është një mësim në lidhje me kujdesin për të tjerët që duhet ta mësojmë

Branko Prlja

Branko Prlja

KOVID- 19 mund të na mësojë mësime të rëndësishme për jetën - se respekti për qeniet e tjera njerëzore nuk është në nderin që ua japim atyre me shtrirjen e dorës dhe duke u ra me butësi në shpinë, por në kujdesin thelbësor për mirëqenien dhe shëndetin e tyre. Nëse ky kujdes nënkupton mbajtjen e një distance dhe dyerë të mbyllura - një nga shtatë mëkatet e fqinjësisë - atëherë kështu duhet të jetë!

Më shumë
  2044 Klikime
  0 Komente

Qese plastike? Jo, faleminderit!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Gjithnjë e më tepër shtete po e ndalojnë përdorimin e plastikës për një përdorim. Këtu bëjnë pjesë edhe qeset, në veçanti ato të hollat nën 30 mikronë, të cilat tek ne shpërndahen “me kilogramë” Ato nuk mund të përdoren shumë herë, janë shumë të lehta dhe këputen në copëza të vogla të cilat më pas përfundojnë në sipërfaqet ujore dhe e ndotin botën e gjallë.

Më shumë
  1832 Klikime
  0 Komente

Rrethrrotullimet janë zgjidhja për bllokimet e trafikut dhe ndotjen

Branko Përlja

Branko Prlja 200x250Rrethrrotullimet janë një zgjidhje e zgjuar urbane për të zvogëluar bllokimet e trafikut, më pak bllokime në udhëkryqe, më pak aksidente automobilistike, kursime në buxhetin e shtetit, ulje e konsumit të karburantit për shoferët, më pak ndotje nga automjetet. Pyetja është - pse nuk ka më shumë?

Më shumë
  1804 Klikime
  0 Komente

Me të vërtetë jemi egërsira!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Për fsh. Dollno Divjaci, turizmin rural dhe avazet e keqija të hedhjes së mbeturinave çdokund.

Më shumë
  1438 Klikime
  0 Komente

Riciklimi në vendin e çudirave - çfarë mund të riciklohet në Maqedoni dhe çfarë jo, si dhe ku?

Branko Përla

Riciklimi mund të duket si shpëtim për natyrën, por më së shpeshti shpëtimi është vetëm për ndërgjegjen tonë (të pistë).

Më shumë
  8699 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq