fbpx

Филип Клетников дипломирал германски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Магистрирал интердисциплинарни средновековни студии (германистика, филозофија, историја на уметност) на Универзитетот „Ото-Фридрих“ во Бамберг, Германија, како стипендист на DAAD. Покрај тоа што е активен како поет, есеист, преведувач и раскажувач, има одржано јавни предавања и организирано трибини кои третираат современи општествени проблеми разгледувани низ призмата на автори/дела/правци од областа на книжевноста и филозофијата.

Mbrëmjet e Poezisë së Strugës në rënie të lirë

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 400x500Duke pasur parasysh serinë e dështimeve në vitet e fundit, njerëzit kryesorë të festivalit duhet të parashtrojnë pyetjen - vetes dhe "autoriteteve" të famshme (sepse, siç e dimë, paratë janë gjithmonë një justifikim dhe një problem): quo vadis, MPS?

Më shumë
  299 Klikime
  0 Komente

Nihilizmi – pse gjithnjë e më shumë (nuk) besojmë në asgjë?

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 400x500

Mbi të gjitha, civilizimi mund të përkufizohet si një tufë që ka një nevojë racionale për të legjitimuar dhe justifikuar masakrat, grabitjen dhe uzurpimin e tij. Megjithëse shoqëria njerëzore në diferencimin, errësinë dhe korrupsionin e saj është shumë më afër sistemeve sociale të insekteve, më saktësisht të milingonave.

Më shumë
  382 Klikime
  0 Komente

Tradhtia e krishterimit

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 400x500Theksimi i tepërt i mëkatit të individit, kërkesa për bindje (nënshtrim) dhe përgjegjësi prej tij kundrejt vajosjes së korporatës (kishës, shtetit) do të bëhen baza e krishterimit nga Konstandini e tutje.

Më shumë
  498 Klikime
  0 Komente

Shuarja në heshtje e mbështetjes financiare për letërsinë maqedonase

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 400x500Parregullsitë dhe pakënaqësitë do të ndjekin çdo program vjetor, kryesisht sepse fondet janë të pamjaftueshme në krahasim me interesimin. Por kjo nuk duhet të jetë një justifikim për disa lëshime të palejueshme dhe zvarritjet e tyre (dhe Zoti na ruajt, duke u thelluar!) nga viti në vit.

Më shumë
  440 Klikime
  0 Komente

Kundër solidaritetit!

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 200x250Vdekja është shndërruar në statistikë, një raport, një monedhë tjetër me të cilën tregtojnë pushteti politik por edhe ekonomik (bankar dhe sektori privat i farmaceutikës): për të parët vdekja është e keqe për imazhin, për të dytët një shans për fitime (astronomike).

Më shumë
  350 Klikime
  0 Komente

A mund të humanizohet sistemi politik dhe ekonomik pa një revolucion?

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 200x250Populizmi i sotëm është një simptomë e një shpërthimit socio-ekonomik i liberalizmit të uzurpuar në neoliberalizëm jo-lateral. Edhe më shqetësuese, se kjo është një simptomë e paaftësisë së lindur e qenies njerëzore (ose, ndoshta, shoqërisë dhe shtetit?, që të tërheqë një mësim nga përsëritja e historisë."

Më shumë
  496 Klikime
  0 Komente

Njeriu i lirë apo tregu i lirë?

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 200x250Vendimet nuk merren në interes të shumicës që zgjedh vendimmarrësit, por merren në interes të një super pakice - elitës financiare.

Më shumë
  828 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq