fbpx

Доцент Наум Кајчев предава нова и современа балканска историја на Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски “. Тој е автор на книгите Македонија, посакувана: армијата, училиштето и изградбата на нацијата во Србија и Бугарија (1878-1912) и Илирија од Варна до Вилах: хрватската национална преродба, Србите и Бугарите (до 1848 година). Тој е и заменик претседател на заедничката комисија за историски и образовни прашања меѓу Бугарија и Северна Македонија.

Për bashkimin rreth historisë sonë të përbashkët – perandori Samoil erga omnes (III)

Teksti është një përgjigje ndaj blog-ut "Bashkimi rreth 'të vërtetave historike' apo rreth dallimeve? (II)” nga Ognen Vangelov dhe Ljupço Risteski, botuar më 28 maj, 2021.

Naum Kajçev

Naum Kajcev 400x500Nëse vazhdimisht krijojmë dallime, ndarje dhe kufij, nëse nxisim tension dhe armiqësi, atëherë me shumë trishtim do ta praktikojmë foljen pezhorative angleze balkanize - "ndaj diçka në disa njësi të vogla politike që luftojnë njëra me tjetrën". Duhet të preferohet një variant tjetër - të ndajmë gjërat e përbashkëta dhe pozitive, dhe kështu të jemi më në harmoni dhe më të përgatitur për të ardhmen tonë të përbashkët evropiane.

Më shumë
  599 Klikime
  0 Komente

Për bashkimin rreth historisë sonë të përbashkët – perandori Samoil erga omnes (II)

Naum Kajçev

Sabin Selimi 400x500Ideja evropiane është e bazuar në kapërcimin e kontradiktave të së kaluarës, në promovimin e së përbashkëtës dhe bashkimit. Askush sot nuk ka ekskluzivitet mbi shtetin e Princit Boris Pagëzori dhe Shën Klement-it të Ohrit, perandorit Simeon dhe Shën Naum-it të Ohrit, perandorit Samoil dhe Jovan Debarski-t, për traditat e tij, të ruajtura pjesërisht nga perandori bizantin Bazili i Dytë.

Më shumë
  635 Klikime
  0 Komente

Për bashkimin rreth historisë sonë të përbashkët – perandori Samoil erga omnes

Naum Kajçev

Naum Kajcev 400x500Bashkimi objektiv rreth historisë sonë të përbashkët që nga koha e perandorit Samoil, nga Mesjeta në përgjithësi dhe nga epokat e mëvonshme, do të na bëjë të gjithëve ne, qytetarëve të dy vendeve, më të bashkuar dhe më të pasur në Evropë.

Më shumë
  627 Klikime
  0 Komente

A janë të gjitha kombet konstrukte?

Naum Kajçev

Naum Kajcev 200x250Të pohohet se nuk ka pasur etnitete/kombësi/popuj në Evropën Juglindore gjatë Shekullit të mesëm është mjaft ekstravagante të cilën asnjë lojë me publikime të veçanta nuk do të kishte mundur ta legjitimojë. Prania e popujve, përfshirë edhe të kombësisë bullgare të bashkësisë, jo vetëm që buron nga burimet, por është e pranuar nga historiografija relevante.

Më shumë
  1468 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq