fbpx

Д-р Ненад Живановски е независен новинар од Скопје, кој живее во Лондон. Има долгогодишно новинарско искуство, соработувајќи со медиуми од Македонија, Бугарија, Хрватска, Србија, Норвешка и Германија. Дипломирал новинарство и бизнис менџмент, магистрирал европски студии и докторирал општа и компаративна лингвистика на тема Говор на омраза во политичкиот дискурс во медиумите.

Автор е на книгите „Некои аспекти на косовската криза - Косово меѓу историските митови и вистински европски проблем“, објавена во Германија на англиски јазик, потоа книгата „Говор на омраза“, објавена на англиски и бугарски јазик и „Говор на омраза - теоретски преглед и истражување Бугарија во македонските медиуми“, објавена на македонски јазик.

Негов фокус на академски интерес се нормативите во политичкиот новоговор, геополитиката на Балканот и големите сили и современите односи меѓу балканските народи.

Si kishte raportuar Ministria e Jashtme Britanike (Foreign Office) për Maqedoninë në vitin 1917

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavanovski

Duke përgatitur delegacionin e saj për Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1918, Ministria e Jashtme Britanike në vitin 1917 kishte përgatitur raporte për secilin vend, rajon ose ishull në botë. Synimi ishte që delegacioni britanik në konferencën e ardhshme të ishte sa më mirë i përgatitur për negociatat mbi një riorganizim të ri pas Luftës së Parë Botërore.

 

Më shumë
  652 Klikime
  0 Komente

Trashëgimia në ueb (internet) si artefakte për brezat e ardhshëm

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovski 400x500Në hapësirën maqedonase të internetit, portalet shfaqen dhe shuhen vazhdimisht, me çrast zhduken përgjithmonë të gjitha përmbajtjet e botuara. Disa portale me jetë më të gjatë, me ridizajnime të shpeshta, gjithashtu humbin përgjithmonë arkivin dhe dëshmitë e tyre për ngjarjet. Ruajtja e materialeve të botuara në internet duhet të jetë një përparësi dhe detyrim i pronarit, e cila duhet të zgjidhet në mënyrë sistematike, në mënyrë që gjeneratat e ardhshme të mos vijnë në një situatë që të informohen për kohën dhe ngjarjet e vendit tonë nga burime të huaja dhe këndvështrimi i tyre.

Më shumë
  273 Klikime
  0 Komente

Pop muzika britanike dhe emancipimi i rinisë socialiste

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovski 400x500Ky blog është një përpjekje për të hedhur poshtë qëndrimet e ministres së punëve të jashtme të Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva, në lidhje me regjimin totalitar dhe diktatorial në Jugosllavinë socialiste, përmes një historie rreth muzikës pop në ish-shtetin jugosllav dhe ndikimeve që vinin normalisht nga Perëndimi, kryesisht nga Britania e Madhe. Madje edhe homazhi për dyzet vitet që nga vrasja e Xhon Lenon (John Lennon - 8 dhjetor 1980) - paraardhësi i asaj që sot njihet si pop-i britanik.

Më shumë
  397 Klikime
  0 Komente

Liria e fjalës nuk duhet të ngufatet

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovskiNjë situatë krejt e parëndësishme me komente në profilin tim në Facebook më tërhoqi vëmendjen (dhe më hapi sytë) se sa realisht janë të rrezikuara të drejtat tona për fjalën e lirë publike dhe cilit tundim i ekspozohet kjo e drejtë, e cila garantohet nga dhjetëra konventa, ligje dhe rezoluta ndërkombëtare dhe vendase dhe për të cilën politikanët e thonë me plot gojë sa e respektojnë atë ndërsa janë në pushtet.

Më shumë
  400 Klikime
  0 Komente

Harrojeni fejknjuz, përgatituni për dipfejk!

Dr.Nenad Zhivanovski

Nenad Zivanovski profile

Dipfejk (deepfake), përveç që është një hyrje në një lloj të ri të manipulimit teknologjik superior dhe të sofistikuar, ai është edhe zëvendësimi i mundshëm i ardhshëm për bisedat e incizuara të përgjuara, të cilat kulmuan në skenën botërore të intrigave politike përmes aferës Votergejt (Watergate), kurse në kontekstin tonë lokal, shpërthimin e tyre e përjetuan me të ashtuquajturat "Bombat e Zaevit".

Më shumë
  1743 Klikime
  0 Komente

Largimi i Britanisë nga BE-ja, mund të ndajë Evropën dhe të çojë drejt konfliktit

d-r Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovskiBregzit, përkatësisht largimi i Britanisë së Madhe nga BE-ja, pa dyshim ndikon mbi ndërtimin e arkitekturës së re politike në Evropë, me ndarjen e re të zonave interesante në kontinentin e vjetër Historia na mëson se në të kaluarën ndarjet në Evropë, shumë shpesh, kanë çuar drejt konfliktit me përmasa rajonale dhe botërore.

Më shumë
  2210 Klikime
  0 Komente

Bregziti është një shans për të hequr vizat britanike për qytetarët e Maqedonisë së Veriut

d-r Nenad Zivanovski

nenad ziavainovskiQë nga pavarësia e saj, Maqedonia ka qenë përgjithmonë në listën e vendeve, qytetarët e të cilëve kanë nevojë për viza britanike, nëse dëshirojnë të udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar. Dhe mbajtësit e pasaportave diplomatike nuk janë të përjashtuar nga ajo, as ata që kalojnë nëpër aeroportet atje. Me pak fjalë – që nga Presidenti dhe Kryeministri dhe deri tek njerëzit e zakonshëm, askush nuk është i dëshiruar të shkelë në truallin e Ishullit.

Më shumë
  3214 Klikime
  0 Komente

(Keq)përdorimi i fjalës "pederast" përmes prizmit të deklaratës së Kryeministrit

MK

D-r Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovskiAventurë delikate gjuhësore është nëse dilet nga domethënia themelore dhe e përcaktuar dhe nëse kalohet në sferën e zhargonit  dhe kolokualitetit . Për këto shkaqe, për kryeministrin Zoran Zaev do të kishte qenë zgjedhje më pak e dëmshme nëse do të kishte mbetur në deklaratën fillestare se një pederast nuk do ta rrënojë qeverinë, se sa të ngatërrohet në sqarimin deri në fund nëse “pederast” për të do të thotë ajo që e sqaron linguistike e etabluar ose ajo se çfarë nënkuptohet nga gjuha popullore.

Më shumë
  8654 Klikime
  0 Komente

Plani qeveritar kundër dezinformatave: i vonuar apo i panevojshëm?

d-r Nenad Zhivanovski

Ashtu siç kalon koha dhe në opinion fillojnë të zbulohen skandale dhe afera korruptuese, ashgtu çdo qeveri e ka  filluar ta reduktojë orientimin e saj të deklaruar demokratik dhe në praktikë ta zëvendësojë me raport restriktiv ndaj medieve. Ajo ndodh tani me kryeministrrin Zaev – kur qeveria e tij është e prekur thellë në ndershmërinë morale të sundimit të saj, e dyshuar nga opinioni për afera korruçtuese dhe nepotizëm, nevoja për një plan të tillë Aksionar është e deplasuar.

Më shumë
  2121 Klikime
  0 Komente

A na nevojitet Hajd park për gjuhën e urrejtjes

d-r Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovskiPërvoja traumatike nga tolerimi shumëvjeçar dhe stimulimin e gjuhës së urrejtjes nga Nikolla Gruevski dhe VMRO-DPME-ja (atëherë) në pushtet ndaj oponentëve politik, ka rrezik që të rrëshqas në një ekstrem tjetër - ndërhyrja tepër e zellshme ligjore në fjalës publike, nën mbulesën e luftës kundër gjuhës së urrejtjes, mund ta rrezikojë lirinë e shprehjes dhe të fillojë ndjesi të auto-censurës te qytetarët mëndje-lirë. Përse dhe në cilat situata është e dëshirueshme që gjuha e urrejtjes të tolerohet?

Më shumë
  1811 Klikime
  0 Komente

Kur është gjuha e ndjeshme gjinore e aplikueshme në gjuhën maqedonase?

MK

d-r Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovski“Qytetare dhe qytetarë bashkëqytetare dhe bashkëqytetarë”, mund të lexohet në një kollumna, në të cilën autori këto fjalë në mënyrë opsesive i përsërit deri në banalitet edhe nga dhjetë herë, me siguri i shtyrë nga dëshira që ta tregojë  prirjen e vet ndaj gjuhën sensitive gjinore. Mirëpo, në të njëjtin tekst, autori e përdor edhe sintagmën “kriminelët nga VMRO-DPMNE”, me çka e braktis konsekuencën e vet në aplikimin e gjuhës sensitive gjinore, duke e përcaktuar  sjelljen kriminogjene si imanente për gjininë mashkullore, duke e lënë anësh me këtë rast se në perceptimin e shumë lexuesve Gordana Jankullovska, Elizabeta Kançevska – Milevska, Sillvana Boneva, Daniela Rangellova tanimë dallohen edhe si “kriminelet nga VMRO-DPMNE”.

Më shumë
  2321 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq