fbpx

Проф. д-р Светомир Шкариќ е роден во Дојран во 1941 година, во селско семејство. Основно образование завршил во Дојран и Гевгелија, а гимназија во Струмица. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје, а магистрирал и докторирал на Правниот факултет во Белград, под менторство на проф. Јован Ѓорѓевиќ. Биран е за асистент на проф. Евгени Димитров, а потоа за доцент и проферсор по предметот Уставно право на Правниот факултет во Скопје. Бил на студиски престој во Гренобл, Сапоро и Токио и визитинг професор во Бордо. Предавал 15 години на политичката школа „Јосип Броз Тито“ во Кумровец, заедно со Киро Глигоров, Предраг Враницки, Мухамед Филиповиќ, Мијат Шуковиќ, Милојко Друловиќ и Славој Жижек. Учествувал на повеќе конгреси на Меѓународното здружение за уставно право (L'AIDC), Меѓународно здружение за политички науки (IPSA) и Меѓународно здружение за истражување на мирот (IPRA). Поднесените трудови се објавени во книгата „Македонија на сите континенти“ (2000). Автор е на книгите: Law, Force and Peace - Macedonia and Kosovo (2002), Democratic Elections in Macedonia 1990-2002 (2005), Научно толкување - Устав на Република Македонија (2014) и Уставно право, осмо издание (2015). Подолго време работи на учебниците: „Политички теории - нова доба“ и „Уставното право на Европската унија“. Подготвува дваесетина есеи по повод одбележувањето на 70 години од постоењето на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје (1951-2021). Преку блоговите уставното право го доближува до граѓаните, до државната власт и до опозицијата.

Amandamentet „qesharake“ janë një shuplakë për demokracinë parlamentare

Prof. Dr. Svetomir Shkariq

Svetomir Skaric 400x500Pushteti legjislativ ka bllokuar miratimin e njëzet ligjeve përmes mijëra amandamenteve të parashtruara nga ana e opozitës. Nuk është çështja e pengimit të procesit legjislativ (filibustering), siç po prtendojnë, por e një bllokade të procedurave për miratimin e ligjeve (blockade), e panjohur në demokracinë parlamentare.

Më shumë
  526 Klikime
  0 Komente

E enjtja e përgjakshme në SHBA

Prof. Dr. Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Donald Trump nuk e pranon disfatën në zgjedhjet presidenciale, pavarësisht diferencës prej shtatë milion votash popullore dhe 74 votash elektorale. Ai nuk e njeh humbjen as pas gjyqeve të humbura, as pas certifikimit të votave elektorale. Ai është i bindur se zgjedhjet janë një mashtrim i madh dhe se fitorja e tij është vjedhur. Kjo është arsyeja pse më 6 janar, ai nxiti ndërhyrjen në Kongresin e SHBA-ve, të ngjashme me atë në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë më 27 prill 2017.

Më shumë
  427 Klikime
  0 Komente

Kushtetuta në konflikt me pandeminë

Prof. Dr. Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Pandemia teston qëndrueshmërinë e së drejtës dhe cilësinë e tij, ndryshon mënyrën e funksionimit të autoriteteve qendrore dhe lokale dhe ngre të drejtën për jetë në nivel më të lartë se e drejta për liri, e drejta për privatësi dhe e drejta për religjion.

Më shumë
  543 Klikime
  0 Komente

Kuvendi i shpërbërë nuk mund të kthehet

prof. d-r Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Një grup prej tridhjetë e pesë ish-deputetësh nënshkruan një peticion që Kuvendi i shpërbërë përsëri të mund të kthehet dhe të mbajë seanca. Kërkesa e tyre u mbështet nga Qeveria dhe Presidenti i Republikës. Kërkesës iu bashkua edhe Qendra për Kërkime Strategjike në ASHAM. Gjykata Kushtetuese dhe ish-Kryetari i Kuvendit dolën kundër tyre. Gjykata Kushtetuese vendosi në dëm të mbështetësve të kuvendit të shpërbërë. Dalja duhet të kërkohet në zgjedhjen e një kuvendi të ri e jo në kuvendin e vjetër.

Më shumë
  1415 Klikime
  0 Komente

SHBA lëviz drejt autokracisë pas gjyqit të Presidentit Tramp

prof. Dr. Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Gjyqi i Presidentit Tramp në Senat pa dëshmitarë dhe tolerimi i pengesave të kongresit nga Shtëpia e Bardhë tregojnë se Shtetet e Bashkuara po kalojnë me shpejtësi nga demokracia në autokraci. Në kontekstin e një partie thellësisht të ndarë senatoriale, një preçedent i tillë në gjykim anulon plotësisht impiçmentin e tij si një mjet kushtetues për kontrollin e ekzekutivit. Pas çështjes “Ukraina” – SHBA-ja nuk mund të jetë më një shembull për vendet e tjera në luftën e tyre kundër korrupsionit, as nuk mund të jenë një shembull i sundimit të ligjit.

Më shumë
  2363 Klikime
  0 Komente

Revokimi i Presidentit Trump

prof. d-r Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Revokimi ose impiçmenti i Presidentit Donald Trump nga Dhoma e Përfaqësuesve tregon se anëtarët e Kongresit amerikan janë së pari partiakë dhe pastaj amerikanë. Republikanët dhe Demokratët janë varrosur thellë në hendekët e tyre dhe nuk shohin më larg se interesat e partisë. Kjo është arsyeja pse revokimi i Trump-it nuk do të përfundojë me heqjen e tij nga presidenca, megjithëse ai akuzohet për krime të rënda dhe shkelje flagrante të Kushtetutës së SHBA-së.

Më shumë
  2316 Klikime
  0 Komente

Kuvendi i shpërndarë nuk mund të ringjallet

Svetomir Shkariq 

svetomir skarik 200x250Vetë shpërndarja e Kuvendit dhe zgjedhjet e parakohshme, përdoren nga partitë politikë si mjet për të ngelur kohë më të gjatë në pushtet dhe jo për të mirë publike. Fillimisht duhet të miratohet aktvendim për shpalljen e zgjedhjeve, ndërsa më pas të merret vendimi për vetë - shpërbërje. Kjo është zgjidhje më logjike sesa të veprohet në mënyrë të kundërt, si deri më tani.

Më shumë
  2373 Klikime
  0 Komente

Privilegjet e tepërta të Presidentit

prof. d-r Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Presidenti i Republikës ka privilegje të panjohura për një shtet të vogël dhe të varfër. Ato janë aplikuar me shpejtësi, në derë të vogël, me ligj të thjeshtë. Si pasojë e kësaj, Maqedonia dy dekada gjendet në një gjendje paradoksale. Nga njëra anë, paraqet “vend të artë” (Eldorado” për presidentët e mëparshëm dhe familjet e tyre, ndërsa nga ana tjetër, qytetarët ngulfaten në varfëri ekstreme. Ligji duhet të shlyhet sepse nxit klientelizëm, korrupsion dhe avaze vjedhjeje në shoqërinë.

Më shumë
  2700 Klikime
  0 Komente

Përgjegjësia politike dhe penale e presidentit

MK

prof. d-r. Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Presidenti i Republikës ka përgjegjësi politike dhe penale për veprimet e parashikuara në Kushtetutë. Përgjigjet edhe për veprimet e  pa ekzekutuara nëse mosrealizimin e tyre janë dëmtuar ndjeshëm interesat shtetërore ose  interesat e qytetarëve.Çdo sjellje e tij mund të përfundojë si një  vepër penale "Tradhti". Përgjegjësia politike buron nga Kushtetuta, ndërsa ajo penale nga legjislacioni penal dhe nga pikëpamja e gjerë e teorisë kushtetuese të përgjegjësisë penale të presidentit .

Më shumë
  2878 Klikime
  0 Komente

Pozita paradoksale e presidentit

prof. d-r Svetomir Shkariq

Presidenti i Republikës gjendet në gjendje paradoksale. Nga njëra anë, Kushtetuta i ndan funksione të shumta, ndërsa nga ana tjetër, në mënyrë koprrace i përcakton mjetet për realizimin e tyre në planin praktik. Kundër kësaj padrejtësie nuk e ka ngritur zërin asnjë nga presidentët paraprak. Për dallim nga ata, presidenti i ri tanimë kërkon zgjidhje për përmirësim të gjendjes. Ndërsa zgjidhja mund të gjendet nëse përcaktohet për përdorim më të gjerë të dekreteve dhe nëse në mënyrë të qartë dhe të parashikueshme i dimensionon fjalimet dhe mesazhet për Kuvendin dhe për qytetarët. Kjo do të thoshte inovacion i qenësishëm i funksionit të presidentit dhe ngritja e tij në rang në të lartë.

Më shumë
  2602 Klikime
  0 Komente

Pyetje për presidentin e ri

prof. d-r Svetomir Shkariq

Shefi i pestë me radhë i shtetit të Maqedonisë tanimë tregoi shenjë të pavarësisë, përkundër presioneve që vijnë nga partitë politike që e mbështetën zgjedhjen e tij. Kjo është shenjë e mirë se dëshiron të jetë personalitet, e jo i dëgjueshëm. Nëse vazhdon ashtu do të ketë të drejtë të plotë që të prezantohet si president i të gjithë qytetarëve. Si qytetar e pyes: a ka instrumente të mjaftueshme për realizimin e kompetencave të veta; a dëshiron që funksionin e vet ta vë nën kontroll kushtetues dhe të jetë president i përgjegjshëm; dhe nëse pas përfundimit të mandatit të presidentit do ti shfrytëzojë privilegjet e tij siç e bënë edhe paraardhësit e tij të gjallë?

Më shumë
  1904 Klikime
  0 Komente

Sa janë të realizueshme premtimet në zgjedhjet presidenciale?

prof. d-r Svetomir Shkariq

Blerim Reka do ta kishte mbyllur Pallatin në Vodno dhe dëshiron të jetë me popullin. E dallon karakterin monarkik të presidentit të tanishëm i cili jeton i izoluar në Vodno, me rrethim të ngjashëm me oborrin dhe një kabinet tejet të madh, pa ekip këshillëdhënës. Gordana Siljanovska – Davkova do ti kishte hequr privilegjet – pensionin e presidentit dhe zyrën e presidentit. Maqedonia është shtet i varfër dhe nuk mund të durojë privilegje të tilla të cilat presidenti i tretë me radhë i gëzon tanimë dhjetë vjet. Ndërsa Stevo Pendarovski i qetëson të punësuarit në Pallatin presidencial të mos druajnë nga revanshizmi partiak. Fushata e deritanishme e tregon qartë dallimin midis kandidatëve.

Më shumë
  2710 Klikime
  0 Komente

Vetëm një kandidat i pavarur mund të jetë president i suksesshëm

prof. d-r Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Pavarësia e kandidatit është parakusht për kryerjen e suksesshme të funksionit të presidentit. Ajo është në vend të parë ndërsa në vend të dytë janë dituria dhe përvoja politike e kandidatit. Pavarësia duhet të jetë së paku në nivelin e presidentit Kiro Gligorov, nëse dëshirojmë të kemi shef të dobishëm të shtetit në periudhën vijuese. Dhe anasjelltas, pa shkallë të tillë të pavarësisë, kandidati i zgjedhur mund të shndërrohet lehtë në aktivist partiak, me gatishmëri të futet në shkelje të Kushtetutës dhe ligjeve, gjithmonë kur atë do t’ia imponojë partia e cila i ka dhënë përkrahje në zgjedhje. Kjo është e qartë në mënyrë të kristaltë nga mandati dhjetëvjeçar i presidentit aktual, nga keqbërjet e të cilit vështirë se do të mund të dilet në fund për një kohë të gjatë.

Më shumë
  1827 Klikime
  0 Komente

Amendamentet kushtetuese janë vepër politike e jo, profesionale

Prof. d-r Svetomir Shkariq

svetomir skarik 200x250Autorët e Marrëveshjes së Prespës kanë qasje bashkëkohore ndaj shtetësisë. Me të kuptuarin e tillë të shtetësisë shoqëria e Maqedonisë më shpejtë do të transformohet nga shoqëri multietnike në shoqëri civile dhe në mënyrë me të sigurt do të lëviz drejt UE.

Më shumë
  2132 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq