fbpx

Соња Стојадиновиќ е родена во 1979 година во Велес. Таа е дипломиран политиколог на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, кадешто магистрирала на отсекот Меѓународна политика на тема „Ненасилната борба во политиката: фактори за успех и неуспех“. Работи како фриленс автор за хрватските регионални портали Lupiga и Bilten и е активист на левичарското движење Солидарност.

Përmes vaksinave deri te dominimi global: Mësime diplomacie nga Kina

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 400x500Me disa lëvizje gjeopolitike shahu, Kina ka dëshmuar se armët dhe lufta nuk janë gjithmonë e vetmja rrugë drejt dominimit global.

Më shumë
  25 Klikime
  0 Komente

Ndryshimet e vjetra dhe të reja nga zgjedhjet lokale

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Dhe është koha t'i mësojmë ata që zgjedhim se votuesit nuk janë shërbëtorët e tyre, por se ata janë zgjedhur për t'i shërbyer popullit, sepse ata votojnë i votojnë dhe i paguajnë nga taksat e tyre.

Më shumë
  362 Klikime
  0 Komente

Pasaportat bullgare: farë e përçarjes midis popullit maqedonas

Sonja Stojadinoviq

goran janev 400 500Gishti i fajit dhe gjykimit nuk duhet të drejtohet te maqedonasit me pasaporta bullgare, sepse këto pasaporta ata i marrin për shkak të kushteve ekzistenciale që shteti i tyre nuk ua plotëson. Është më mirë që gishtin ta drejtoni drejt politikanëve që i votoni, sepse problemi qëndron tek ata dhe korruptimi i tyre.

Më shumë
  1058 Klikime
  0 Komente

Ri dedikimi i hapësirës publike: shans për cilësi më të mirë të jetës

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Modelet e funksionimit që kemi deri më tani janë treguar egoiste dhe të orientuara ekskluzivisht kah përfitimi i grupeve të vogla individësh. Është koha për ndryshim real.

Më shumë
  437 Klikime
  0 Komente

Nacionalizimi në kohë COVID-19: një zgjedhje legjitime e çdo qeverie

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Komuniteti i biznesit, i cili deri para disa muajsh po trumbetonte vazhdimisht se shteti nuk duhet të ndërhynte në punën e tij, menjëherë filloi të qajë për ndihmën e shtetit. Shteti ka përmbushur nevojat e tyre, ka shtetëzuar humbjet e tyre gjatë krizës së koronës, por është koha që të fillojnë seriozisht të konsiderojnë nacionalizimin e fitimeve të tyre, të paktën pjesërisht, pasi të ketë mbaruar kriza e koronës.

Më shumë
  1702 Klikime
  0 Komente

Marrëveshjet tregtare ndërmjet BE-së dhe Merkosur ose sa na helmojnë në interes të profitit

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Duhet pasur kujdes me importin e prodhimeve nga Amerika Jugore, në veçanti ushqim, sojë dhe mëlçi nga Brazili, mish viçi nga Argjentina dhe përdorimi i glifosfatit. Në listën e vendeve të cilat e kanë ndaluar glifosfatin, Maqedonia mungon, por kjo nuk duhet të thotë se ushqimi është tërësisht i sigurt

Më shumë
  2642 Klikime
  0 Komente

Veting në Maqedoni: shembuj pozitiv ose shpresë e rrejshme?

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Lustrimi ishte i farëse e pa nevojshme dhe qesharake, qërim hesapesh i pa suksesshëm dhe nënçmim i kundërshtarëve politik.Në mënyrë që të ketë sukses vetingu, duhet t’i përfshijë të gjithë.

Më shumë
  2493 Klikime
  0 Komente

A frikësohen qeveria dhe pronarët e fabrikave të tekstilit nga socializmi?

Sonja Stojadinoviq

Trajtimi dhe pagesa e punëtorit nga i cili varet i gjithë sistemi i prodhimit, duhet të jetë në vend të parë te shteti dhe punëdhënësi. Pa punëtor, nuk ka prodhimtari, ndërsa aq më pak profit.

Më shumë
  2452 Klikime
  0 Komente

Beneficione post mandati presidenciale të presidentit të Maqedonisë - ose rrogë pa punë

Sonja Stojadinovic

Sonja Stojadinovic 200x250Përveç faktit se presidenti deri në fund të jetës të shfrytëzimit të zyrave dhe të shërbimeve nga tre këshilltarë, nuk ka kurrfarë rregullimi të përgjegjësive të tij ndaj shtetit për tu garantuar përkrahja financiare të garantuar deri në fund të jetës.

Më shumë
  2424 Klikime
  0 Komente

Nëse Qeveria me të vërtetë dëshiron të luftojë kundër lajmeve të rreme, le të fillojë nga oborri i vet

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Betejat e para duhet të fillojnë nga radhët e partisë, të ndalohen profilet e rreme të Fejsbuk dhe Tuiter të nxitura nga partitë për rritjen e rejtingut të tyre. Të gjenden dhe ndalohen portalet për të cilat dihet se financohen nga partitë politike dhe prapa të cilave nuk ka impresum.

Më shumë
  1236 Klikime
  0 Komente

Si mund Shkupi ti afrohet Vjenës dhe me sukses të riciklojë mbeturina?

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Vjena, si qytet i dikurshëm mbretëror, tani kryeqyteti i Austrisë, u bë shembull se si grumbullohet, riciklohet, shfrytëzohet e madje edhe të përfitojë nga mbeturinat që krijohen nga qytetarët. Nëse dëshirojmë të shkojmë në UE, patjetër duhet ti pastrojmë mbeturinat, pa dallim se sa kjo do të në na sjell dhembje.

Më shumë
  2034 Klikime
  0 Komente

Интеграција со сегрегација во македонското образование

м-р Соња Стојадиновиќ

Sonja Stojadinovic 200x250Врвот на уништувањето на образовниот систем во Македонија се достигна со масовната и политички поттикнатата сегрегација која се врши по етничка основа. На почетокот на 1990-тите, имаше основни и средни училишта во кои учеа деца од различни етнички групи, иако разделени по смени, како во средното училиште „Зеф Љуш Марку“ во Скопје и во основното училиште „Братство Миѓени“ во Тетово. Денес, училиштата се физички раздвоени и во нив учениците освен со припадници од својот етникум, не се сретнуваат ниту се дружат со деца од други етнички заедници.

Më shumë
  5553 Klikime
  1 Koment

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq