fbpx

Свето Тоевски е докторант по лингвистика и магистер по политички науки, долгогодишен независен политички аналитичар и истражувач во лингвистиката и политичките науки.

Konsensusi më i gjerë në Maqedoninë e 'Veriut' - prezantim për zhdukjen e saj dhe krijimin e një entiteti federal me kantone etnike?

Sveto Toevski

sveto toevski200x250

Udhëheqësit Zoran Zaev i LSDM-së dhe Ali Ahmeti i BDI-së ranë dakord për zbatimin e plotë të demokracisë konsensuale në të gjitha nivelet e pushtetit ekzekutiv. A do të jetë ky fundi i unitetit formal të shtetit të riemëruar "M. e Veriut" dhe në vend të kësaj të konstituohet një entitet i ri, federal, përmes prezantimit të vetëqeverisjes lokale me dy nivele? Kjo gjithashtu aktualizon shtetësinë e kombit maqedonas, plotësisht e shkatërruar me kushtetutën "M. e Veriut" dhe shlyerjen e Republikës së Maqedonisë nga skena ndërkombëtare.

Më shumë
  138 Klikime
  0 Komente

Dygjuhësia formëson dy “zona të territorialitetit linguistik” në Maqedoni

m-r Sveto Toevski

sveto toevski200x250Dygjuhësia në Maqedoni do të zbatohet gjithnjë e më vështirë me paraqitjen e rezistencës ndaj gjuhës shqipe si zyrtare.

Më shumë
  2772 Klikime
  0 Komente

Fillimisht “evropeizmi i brendshëm” i Maqedonisë – mandej negociata eurointegruese

МК   ALB

m-r Sveto Toevski

sveto toevski200x250Maqedonia duhet nga “evropeizimi i brendshëm” të vet paraaderuese, të  përshtatur në mënyrë optimale me dispozitat dhe standardet e UE, ta nxjerr përfitimin e plotë të mundshëm politik dhe ekonomik, duke u transformuar në shtet të respektueshëm dhe funksional me rol të çimentuar të sundimit të të drejtës. Domethënë, duke e zgjedhur atë model dhe drejtim të evropeizimit, me ç’rast si shtet nuk do të shndërrohet në “koloni evropiane politike” të margjinalizuar.

Më shumë
  1147 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq