fbpx

Вилдан Дрпљанин е активист за човекови права, правен советник во Хелсиншкиот комитет и член на Управниот одбор на Младински образовен форум. Дипломира на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и магистрира во областа на правото на интелектуална сопственост во програма за двојна диплома организирана од Универзитетот во Стразбур, каде пишува за конфликтот помеѓу спроведувањето на авторското право и слободата на изразување. Се специјализира во областа на човековите права, како дел од магистерската програма за меѓународно јавно право на Универзитетот во Утрехт, Холандија, каде магистрира со одликување cum laude.

Me fuqi dita shkëlqen!

Vildan Drpljanin

Vildan Drpljanin 400x500Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Punës, ia vlen të shqyrtojmë gjendjen e të drejtave të punëtorëve në vend, duke hedhur një vështrim të shkurtër të vitit të kaluar dhe të shohim se çfarë mund të bëhet për t'i bërë gjërat më mirë.

Më shumë
  326 Klikime
  0 Komente

Largimi nga puna në kohë të pandemisë dhe e drejta për kompensimit me para në rast të papunësisë

Vildan Drpljanin

Vildan Drpljanin 200x250Në të kaluarën, duke abuzuar me gjendjen e jashtëzakonshme, shumë punëdhënës në mënyrë të paligjshme anuluan kontratat e tyre të punës për grupeve të tëra të punëtorëve thjesht duke i ç' lajmëruar nga Agjencia e Punësimit, ndërsa aty ku kanë mundur, kanë ndikuar mbi ta që me marrëveshje tu pushojë marrëdhënia e punës.

Më shumë
  736 Klikime
  0 Komente

Punëtorët e Shredinger-it

Vildan Drpljanin

Vildan Drpljanin 200x250Përkufizimi në Ligjin për marrëdhënie pune, ku vetëm ata që kanë kontratë pune të nënshkruar konsiderohen punëtorë, në fakt është i pasaktë dhe margjinalizon shumë punëtorë që punojnë pa ose me një formë të ndryshme të kontratës (gojore, kontratë në vepër, etj.)

Më shumë
  678 Klikime
  0 Komente

„Gjithçka është në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet“

Vildan Dërpljanin

Vildan Drpljanin 200x250Korniza ligjore duhet të jetë në dispozicion të punëtorëve dhe t’ju ofrojë informim më të thjeshtësuar dhe më të kuptueshëm mbi të drejtat dhe procedurat për mbrojtje.

Më shumë
  1430 Klikime
  0 Komente

Punëtorët në Maqedoni janë të sigurt vetëm në letër

Vildan Drpljanin

Vildan Drpljanin 200x250Punëtorët, si të fundit në këtë hierarki piramidale të fuqisë, janë hallka më e dobët në procesin mbikëqyrës. Informimi i tyre i dobët, pozicioni i pafuqisë, droja dhe dëgjueshmëria, para punëdhënësit nuk mundësojnë që ata të paraqesin mos-konsekuenca sa u përket sigurisë dhe shëndetit gjatë punës.

Më shumë
  2687 Klikime
  0 Komente

Kush dhe kur (do) ti/i organizojë sindikatat?

Villdan Dërplanin

Vildan Drpljanin 200x250Organizimi thelbësor sindikal është në rënie të vazhdueshme, ndërsa për shumë punëtorë madje edhe vikendi i lirë, si një nga përfitimet themelore historike, është dëshirë e pa arritshme.

Më shumë
  3195 Klikime
  0 Komente

Gjendja me punën në shtetin: (pa)punësia

Vildan Drpljanin

Papunësia dhe të drejtat e punëtorëve kanë lidhje shkak-pasojë, përkatësisht teoria thotë se sa më e lartë është shkalla e papunësisë, aq më të vogla janë të drejtat e të punësuarve.

Më shumë
  3215 Klikime
  0 Komente

Mobingu si dukuri në shoqërinë e Maqedonisë

m-r Vildan Drpljanin

Mobingu mund të manifestohet në numër të pafund të formave, si për shembull përqeshje dhe nënçmim i vazhdueshëm në vendin e punës, dhënie e obligimeve poshtëruese dhe/apo bërtitje е vazhdueshme dhe fyerje me çka në mënyrë të drejtpërdrejtë sulmohet dinjiteti i punëtorit.

Më shumë
  3605 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq