fbpx

Mundësia e humbur e mediave për të hedhur dritë mbi dhunën me bazë gjinore

Elena Gagovska

Elena Gagovska 400x500Mos zgjidhja e rastit, madje një vit pas zbulimit të tij aktivizon publikun, sepse rrënohet iluzioni në lidhje me atë se autoritetet punojnë për zgjidhjen e rastit.

Më shumë
  156 Klikime
  0 Komente

Mbrëmjet e Poezisë së Strugës në rënie të lirë

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 400x500Duke pasur parasysh serinë e dështimeve në vitet e fundit, njerëzit kryesorë të festivalit duhet të parashtrojnë pyetjen - vetes dhe "autoriteteve" të famshme (sepse, siç e dimë, paratë janë gjithmonë një justifikim dhe një problem): quo vadis, MPS?

Më shumë
  467 Klikime
  0 Komente

Si kishte raportuar Ministria e Jashtme Britanike (Foreign Office) për Maqedoninë në vitin 1917

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavanovski

Duke përgatitur delegacionin e saj për Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1918, Ministria e Jashtme Britanike në vitin 1917 kishte përgatitur raporte për secilin vend, rajon ose ishull në botë. Synimi ishte që delegacioni britanik në konferencën e ardhshme të ishte sa më mirë i përgatitur për negociatat mbi një riorganizim të ri pas Luftës së Parë Botërore.

 

Më shumë
  732 Klikime
  0 Komente

"Raki, hudhër dhe limon": Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Nertila Maho

Ivan Subotic 400x500Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht "lajme të rreme" se si COVID-19 mund të trajtohet në shtëpi me raki!

Më shumë
  926 Klikime
  0 Komente

Kush dhe si gënjeu për Kovid-19 në Serbi?

Ivan Subotiç

Ivan Subotic 400x500Në një moment, në media mund të lexohej se Tylol Hot (një pluhur me paracetamol që trajton ftohjet) në kombinim me rakinë shëron Kovid-19, megjithëse kombinimi i alkoolit dhe paracetamolit është i rrezikshëm për shkak të rritjes së mundshme të efekteve anësore të ilaçit.

Më shumë
  804 Klikime
  0 Komente

Lajmet e rreme dhe konfuzioni në kohë pandemie në Kosovë

Violeta Zefi

Violeta Zefi 400x500Teoritë e konspiracionit dhe lajmet e rreme shpërndaheshin më shpejt se vetë virusi. Ato nuk njihnin kufij, moshë, gjini apo edhe kombësi.

Më shumë
  572 Klikime
  0 Komente

Faktet alternative dhe teoritë e konsiparcionit në kohën e pandemisë

Vuk Vuçetiç

Minas Bakalcev 400x500Të gjitha teoritë e konspiracionit kanë premisa shumë të thjeshta mbi të cilat funksionojnë. Në themel të çdo teorie konspirative është ndarja e botës në të mirë dhe të keqe. Është e vështirë t'i përgënjeshtrosh, sepse kushdo që përpiqet ta bëjë këtë konsiderohet pjesëmarrës në konspiracion. Problemi është se këto teori përhapen shumë shpejt, zakonisht përmes rrjeteve sociale, por edhe grupeve të mbyllura në disa platforma si Viber dhe të ngjashme.

Më shumë
  378 Klikime
  0 Komente

“Hejt Sloveni” – Gjuha e urrejtjes në Ballkan

Prof. Dr. Dubravka Valiç Nedeljkoviç

Dubravka Valic NedeljkovicGjuha e urrejtjes një fenomen i zakonshëm në ligjërimin publik në Ballkan

Më shumë
  729 Klikime
  0 Komente

Trashëgimia në ueb (internet) si artefakte për brezat e ardhshëm

Dr. Nenad Zhivanovski

nenad ziavainovski 400x500Në hapësirën maqedonase të internetit, portalet shfaqen dhe shuhen vazhdimisht, me çrast zhduken përgjithmonë të gjitha përmbajtjet e botuara. Disa portale me jetë më të gjatë, me ridizajnime të shpeshta, gjithashtu humbin përgjithmonë arkivin dhe dëshmitë e tyre për ngjarjet. Ruajtja e materialeve të botuara në internet duhet të jetë një përparësi dhe detyrim i pronarit, e cila duhet të zgjidhet në mënyrë sistematike, në mënyrë që gjeneratat e ardhshme të mos vijnë në një situatë që të informohen për kohën dhe ngjarjet e vendit tonë nga burime të huaja dhe këndvështrimi i tyre.

Më shumë
  391 Klikime
  0 Komente

Është koha për një demokraci të drejtpërdrejtë

Ivo Bosillkov

ivo bosilkov2

Njerëzit nuk duan tirani dhe autokraci, por duan sundimin e popullit, përmes pjesëmarrjes së lirë dhe të barabartë në vendimmarrje.

 

Më shumë
  1255 Klikime
  0 Komente

Harrojeni fejknjuz, përgatituni për dipfejk!

Dr.Nenad Zhivanovski

Nenad Zivanovski profile

Dipfejk (deepfake), përveç që është një hyrje në një lloj të ri të manipulimit teknologjik superior dhe të sofistikuar, ai është edhe zëvendësimi i mundshëm i ardhshëm për bisedat e incizuara të përgjuara, të cilat kulmuan në skenën botërore të intrigave politike përmes aferës Votergejt (Watergate), kurse në kontekstin tonë lokal, shpërthimin e tyre e përjetuan me të ashtuquajturat "Bombat e Zaevit".

Më shumë
  1886 Klikime
  0 Komente

A kalojnë fëmijët më shumë kohë me mediat gjatë pandemisë?

Katarina Blazhina Mukavec

Katarina Blazina Mukavec

Me përdorimin e tepërt të mediave dhe përmbajtjes së papërshtatshme në internet, lista e rreziqeve me të cilat fëmijët mund të ballafaqohen është e gjatë.

Më shumë
  1351 Klikime
  0 Komente

Pandemia tregoi që gazetarët nuk dinë të raportojnë në situata krize

МК  SR

prof. d-r Dubravka Valiq Nedelkoviq

Dubravka Valic Nedeljkovic200x250Përcjellja themelore e asaj që mediat ofrojë në kohën e Kovid-19 ka treguar se sa të papërgatitura janë për detyrën në fjalë - të raportojnë në kohë krize, ndërsa krizat po bëhen gjithmonë e më të shpeshta.

Më shumë
  2115 Klikime
  0 Komente

Për etikën gjatë xhirimit të "Tokës së Mjaltit"

Jana Lozanoska

Jana Lozanoska 200x250Procesi i krijimit të një vepre arti/filmi është zgjedhja individuale dhe personale e artistit. Por nëse autorët e filmit u udhëzuan nga ndonjë kornizë themelore etike, kjo është e paqartë.

Më shumë
  1853 Klikime
  0 Komente

Jutuberët - idhuj në epokën digjitale

МК  SR

d-r Vuk Vuçetiq

Vuk Vucetic 200x250Edhe pse mund të konkludohet se njerëzit që prodhojnë ose shfaqen në video në kanalin Youtube (i ashtuquajturit jutuber) mund të jenë paralajmërues të disa ndryshimeve pozitive në shoqëri, duket ashtu vetëm në sipërfaqe. Jutuberët lidhin ekzistencën e tyre me interesat komerciale dhe do të vazhdojnë të krijojnë përmbajtje që mund t'i arkëtojnë. Në fund të fundit, jutuberët janë vetëm një degë e flukseve udhëheqëse kapitaliste.

Më shumë
  2495 Klikime
  0 Komente

Shërbimet publike mediatike në Evropën Juglindore: Në vend që t'u drejtohen qytetarëve, ata janë kthyer ndaj autoriteteve dhe vetes!

МК  SR

Davor Marko

davor marko 200x250Shërbimet publike mediatike duhet të jenë shtylla e shoqërive demokratike dhe burimi kryesor i informacionit për të gjithë qytetarët. Këto informacione duhet të jenë të besueshme dhe nga to qytetarët duhet të mësojë dhe të marrin vendime të pjekura politike.

Më shumë
  2315 Klikime
  0 Komente

Romancë sa e ëmbël-aq edhe e hidhur e krishtëlindjes

МК  SR

Dubravka Valiq Nedeljkoviq

Dubravka Valic Nedeljkovic200x250Nuk mund të thuhet se nënzharni i filmi tromantik të Krishtëlindjes bënë pjesë në nivelet e larta të kinematografisë botërore. Përkundrazi, është ky një serial festiv madje me aktorë të njëjtë, në role të ndryshme, të ndërlikimeve të ndryshme filmike, të cilat nga mbrëmja në mbrëmje bëjnë që të ndjeheni më të lumtur dhe më të disponueshëm, pak më shumë optimistë, por jo edhe purgativ.

Më shumë
  2687 Klikime
  0 Komente

Identiteti i zënë rob i Instа(nt) gjeneratës

d-r Tamara Qupeva

Tamara Kjupeva 200x250Detyra më e vështirë e edukimit modern është t'i dilet në ndihmë fëmijës, që të identifikohet si vlerë në gjeneratën e tij digjitale, matriks.

Më shumë
  2035 Klikime
  0 Komente

Jeta pas inѕtаgrаmit

МК  SR

Andrej Petrovski

Andrej Petrovski 200x250Nuk mund të jem optimist për të ardhmen tonë në Inѕtаgrаm dhe në përgjithësi nuk e di nëse ka jetë pas Inѕtаgrаmit. Atë që e di me siguri është se kujtimet tona ruhen në data qendra të ftohta të errëta, të cilat një ditë do mund të bëhen varrezat e tyre, duke pritur ndonjë Indiana Xhons të ri, t’ i lirojë mallkimet e zëna rob në to.

Më shumë
  2337 Klikime
  0 Komente

Si të mbrohemi nga epidemia e lajmeve të rreme?

МК  SR

Dubravka Valiç Nedeljkoviç

Dubravka Valic Nedeljkovic200x250Përderisa rritet numri i atyre që publikojnë informacione të pa verifikuara, false dhe keqdashëse, po kështu rritet edhe numri i mediave që kontrollojnë fakte përmes hulumtimeve të përgjegjshme, luftojnë për vërtetësinë në hapësirën publike.

Më shumë
  2792 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq