fbpx

Uji si një e mirë publike: si të arrihet kjo?

Mr. Jadranka Ivanova

Jadranka Ivanova 400x500Ne mendojmë se si mund ta kursejmë dhe mbrojmë ujin, por vetëm atëherë kur nuk kemi ujë! Të gjitha mendimet, shqetësimet dhe dëshirat tona intuitive për të ndërmarrë veprime për kujdes më të mirë ndaj ujit përfundojnë momentin e radhës pasi ai të rrjedhë përsëri nga rubineti.

Më shumë
  403 Klikime
  0 Komente

A do ta lejojmë botën të vazhdojë të digjet?

Stefan Mitiq

Stefan Mitic 400x500Njerëzit janë krijesa të paqëndrueshme që shpesh duan të kapërcejnë tragjeditë nga të cilat kanë më shumë frikë. Ata e bëjnë këtë sepse nuk e ndjejnë mjerimin e të tjerëve si të tyren, sepse veprimet dhe fantazitë e tyre pengohen nga kufizimet sociale, sepse e ardhmja është një ëndërr, kurse gëzimet e së tashmes janë një paralajmërim. Alarmi më urgjent për momentin është britma e natyrës, e simbolizuar nga ndryshimi i klimës. Valët e nxehtësisë janë vetëm një nga britmat që na dërgon mjedisi jetësor.

Më shumë
  519 Klikime
  0 Komente

Edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme

Kiril Arsovski Przho

Przo 400x500Ata vetëm po përkeqësohen dhe nuk ka asnjë dyshim për këtë fakt. Por tani, në këtë debat të sapo krijuar për vlerat, pyetja nuk është nëse duhet të bëjmë diçka, por çfarë duhet të bëjmë tani? Dhe ndoshta, vetëm ndoshta, edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme.

Më shumë
  261 Klikime
  0 Komente

Maqedonia është e vogël për oreksin e madh të biznesit të minierave

Liljana Popovska

Liljana Popovska 400x500Shteti gjithmonë duhet të niset nga ajo që është në interes të publikut, e kjo është sigurimi i një jete të shëndetshme dhe cilësore për qytetarët. Të gjitha veprimet dhe aktivitetet e tjera duhet të jenë në funksion të kësaj premise. Kështu që edhe minierat mund të zhvillohen aty ku nuk rrezikojnë vendbanimet dhe biodiversitetin.

Më shumë
  599 Klikime
  0 Komente

Tabula rasa apo tabula scripta: rasti i Shkupit

Minas Bakalçev

Minas Bakalcev 400x500Lakmia për të maksimizuar sipërfaqen për ndërtim ka kapërcyer "vijën e kuqe". Qyteti ngadalë po e pret degën në të cilën është ulur.

Më shumë
  740 Klikime
  0 Komente

A kemi hequr dorë nga lufta për të shpëtuar hapësirat publike?

Marjan Vuçkoviq

Marjan Vuckovic 400x500Përvetësimi i hapësirave publike, trotuareve, shëtitoreve, brigjeve, shesheve, nuk është një problem që ka lindur sot, por është një problem që zhagitet ndër vite, duke imponuar një ritëm dhe dinamikë të intensifikuar, i cili ka kaluar prej kohësh kufijtë e durimit dhe tolerancën normale të qytetarëve.

Më shumë
  112 Klikime
  0 Komente

Ballkani Perëndimor në "luftën" kundër ndotjes së ajrit

Ljupka Janevska

Ljupka Janevska 400x500Zbatimi i përbashkët i masave prioritare dhe praktikave më të mira nga vendet e Ballkanit Perëndimor do të rezultonte me uljen graduale të ndotjes së ajrit në nivel ndërkombëtar, me atë që thithja e ajrit të pastër do të kalojë në fenomen normal, natyror, dhe jo në luks apo privilegj që vetëm njerëzit që jetojnë në pjesë të caktuara të botës mund ta lejojnë këtë vetes së tyre.

Më shumë
  341 Klikime
  0 Komente

Angazhimi global kundër ndryshimeve klimatike: Çka më tej?

Rejçell Gallovej (Rachel Galloway)

Rachel Galloway 200x250Ka kaluar një muaj që kur bota u takua në Samitin e Ambicies për Klimën që u mbajt më 12 dhjetor të vitit të kaluar nga Mbretëria e Bashkuar, Kombet e Bashkuara dhe Franca së bashku me partnerët tanë Italinë dhe Kilin. Ishte një vit sfidues ndërsa vendet në të gjithë botën po luftonin pasojat e virusit KOVID-19.

Më shumë
  535 Klikime
  0 Komente

Ri dedikimi i hapësirës publike: shans për cilësi më të mirë të jetës

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Modelet e funksionimit që kemi deri më tani janë treguar egoiste dhe të orientuara ekskluzivisht kah përfitimi i grupeve të vogla individësh. Është koha për ndryshim real.

Më shumë
  405 Klikime
  0 Komente

Qese plastike? Jo, faleminderit!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Gjithnjë e më tepër shtete po e ndalojnë përdorimin e plastikës për një përdorim. Këtu bëjnë pjesë edhe qeset, në veçanti ato të hollat nën 30 mikronë, të cilat tek ne shpërndahen “me kilogramë” Ato nuk mund të përdoren shumë herë, janë shumë të lehta dhe këputen në copëza të vogla të cilat më pas përfundojnë në sipërfaqet ujore dhe e ndotin botën e gjallë.

Më shumë
  1842 Klikime
  0 Komente

Rrethrrotullimet janë zgjidhja për bllokimet e trafikut dhe ndotjen

Branko Përlja

Branko Prlja 200x250Rrethrrotullimet janë një zgjidhje e zgjuar urbane për të zvogëluar bllokimet e trafikut, më pak bllokime në udhëkryqe, më pak aksidente automobilistike, kursime në buxhetin e shtetit, ulje e konsumit të karburantit për shoferët, më pak ndotje nga automjetet. Pyetja është - pse nuk ka më shumë?

Më shumë
  1812 Klikime
  0 Komente

Qytetarët në luftë për ajër të pastër

МК  SR

Millosh Budimir

Milos Budimir 200x250Derisa vendet tona nuk i përkushtohen plotësisht problemit me ndotjen e ajrit, na mbetet të ndërmarrim masa që varen vetëm nga ne dhe ndërgjegjes sonë për mjedisin në të cilin jetojmë.

Më shumë
  2798 Klikime
  0 Komente

Çfarë është ekofashizmi dhe pse nuk duhet të lëshojë rrënjë

Ivo Bosilkov

ivo bosilkov2Një qasje internacionaliste, universale dhe solidare është mënyra e vetme për të kapërcyer krizën mjedisore dhe klimatike, në rajon dhe më gjerë.

Më shumë
  2218 Klikime
  0 Komente

Marketingu social – zgjidhje për sjelljen jo ekologjike të qytetarëve

Besart Laçi

Besart Laci 200x250Marketingu social menjëherë do të kishte mundur në mënyrë efikase të kontribuojë në përpjekjet kundër sjelljes jo ekologjike në vendin tonë.

Më shumë
  2377 Klikime
  0 Komente

Климатските политики на штета на сиромашните

БЈОРН ЛОМБОРГ (BJØRN LOMBORG)

8 image jpg 400x400Постои голема опасност од трошење на оскудните ресурси на светот за климатски политики кои им наштетуваат наместо да им помагаат на најсиромашните луѓе. Наместо тоа, владите треба да се фокусираат на мерки за зајакнување на растот, како што е либерализација на трговијата, кои обезбедуваат пат за поголема благосостојба и еднаквост.

Më shumë
  2004 Klikime
  0 Komente

Zonat e mbrojtura detare në vendet e Ballkanit Perëndimor

МК  SRB

Milica Kandikj

milica kandic 200x250Me krijimin dhe administrimin efikas të zonës së mbrojtur detare sigurohet përtëritja e fondit të peshqve, ruajtje e zonës nënujore por gjithashtu edhe të ardhura për komunitetin lokal.

Më shumë
  2091 Klikime
  0 Komente

Me të vërtetë jemi egërsira!

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Për fsh. Dollno Divjaci, turizmin rural dhe avazet e keqija të hedhjes së mbeturinave çdokund.

Më shumë
  1446 Klikime
  0 Komente

Si mund Shkupi ti afrohet Vjenës dhe me sukses të riciklojë mbeturina?

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Vjena, si qytet i dikurshëm mbretëror, tani kryeqyteti i Austrisë, u bë shembull se si grumbullohet, riciklohet, shfrytëzohet e madje edhe të përfitojë nga mbeturinat që krijohen nga qytetarët. Nëse dëshirojmë të shkojmë në UE, patjetër duhet ti pastrojmë mbeturinat, pa dallim se sa kjo do të në na sjell dhembje.

Më shumë
  1972 Klikime
  0 Komente

Nga shteti Ekologjik deri te ëndrrat e naftës

Natasha Kovaçeviq

Në epokën në të cilën të gjitha vendet e avancuara të botës e braktisin përdorimin e lëndëve djegëse fosile, ne hapim vende për gjetje të reja, gjejmë arsyetim për shterjen e resurseve të pa përsëritshme dhe për aktivizimin e kërcënimit më të madh global për biodiversitetin global.

Më shumë
  1967 Klikime
  0 Komente

Strategji për zvogëlimin e ndotjes – lojë e palejuar me shëndetin e qytetarëve

МК   ALB

Jugosllava Dukovska

Jugoslava Polenak 200x250Qeveria bën përpjekje që me masa paushalle në dy vitet e ardhshme ta zgjidh gjendjen katastrofave në të cilën gjenden qytetet e Maqedonisë, para së gjithash Shkupi, në të cilin jeton një e treta e popullatës së shtetit, por edhe në Tetovë, rekorderi i shumëfishtë evropian dhe botëror me koncentrike enorme të përbërësve helmues në ajrin, si dhe të qytetet e tjera, jo më pak të helmuara të Maqedonisë!

Më shumë
  1875 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq