fbpx

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Branko Prlja

Branko Prlja 200x250Kur bëhet fjalë për mësimdhënien e kombinuar, pavarësisht se sa i ndërlikuar është ai "ekuacion", fëmijët që mësojnë online nuk duhet të harrohen. Ata janë të izoluar nga miqtë dhe shoqëria dhe kanë nevojë për ndihmën e mësuesve. Nëse u jepet besimi dhe vëmendja, ata do ta kthejnë dhjetëfish!

Më shumë
  252 Klikime
  0 Komente

Pandemia është një zjarr që mund ta shujmë përmes vaksinimit masiv

Mr. Ivan Durgutov

Ivan Durgutov 400x500Rrallëkush mund të kishte pritur dhe supozuar se zakonisht, një komunikatë e rregullt e dhënë pas çdo seance të qeverisë mund të ngjallte interes të veçantë në publikun e gjerë. Por, ajo mrekulli ndodhi dhe komunikata nga seanca e 97 -të e Qeverisë lindi polemika dhe diskutime të mëdha, kryesisht në rrjetet sociale. Baza e fundit për polarizimin e qytetarëve maqedonas, këtë herë është (mos) kujdesi për veten dhe shëndetin e tjetrit, dhe shteti padyshim nuk bëri aq sa duhet për të sjellë domosdoshmërinë e vaksinimit më afër qytetarit të zakonshëm.

Më shumë
  64 Klikime
  0 Komente

Në një shoqëri të ndarë për çështjen e vaksinimit, dizinformatat juridike/ligjore mbjellin frikë për fashizëm

Bojana Guberac

Bojana Guberac 400x500

Nëse pandemia na mësoi diçka, kjo është se në Kroaci, si kurrë më parë, ekziston një mosbesim i fortë ndaj sistemit dhe, ajo që është edhe më e tmerrshme, në profesion. Ne kemi mësuar se politikanët na gënjejnë, ose - siç po thuhet kohët e fundit në Kroaci - ata po na tregojnë të pavërteta. Por edhe më shqetësues është fakti se shumë qytetarë kroatë thonë se shumë ekspertë janë anëtarë të "shërbëtorëve të së keqes" të cilët janë këtu për të na futur në një lloj fashizmi të ri.

Më shumë
  758 Klikime
  0 Komente

Lufta kundër dizinformatave dhe lajmeve të rreme është një zgjedhje "të jemi apo të mos jemi"!

Teofil Blazhevski

Teofil Blazevski 400x500Lufta kundër lajmeve të rreme dhe dizinformimit është shumë më e vështirë se të gjitha masat dhe aktivitetet e ndërmarra ndërkombëtarisht dhe të miratuara ose të zbatuara në vend. Është një proces kompleks në të cilin as media, as institucionet, as organizatat e shoqërisë civile, të paktën individët, nuk mund të luftojnë të vetëm, kurse pasojat mund të jenë shumë më të frikshme se këto aktualisht.

Më shumë
  399 Klikime
  0 Komente

"Raki, hudhër dhe limon": Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Nertila Maho

Ivan Subotic 400x500Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht "lajme të rreme" se si COVID-19 mund të trajtohet në shtëpi me raki!

Më shumë
  759 Klikime
  0 Komente

Kush dhe si gënjeu për Kovid-19 në Serbi?

Ivan Subotiç

Ivan Subotic 400x500Në një moment, në media mund të lexohej se Tylol Hot (një pluhur me paracetamol që trajton ftohjet) në kombinim me rakinë shëron Kovid-19, megjithëse kombinimi i alkoolit dhe paracetamolit është i rrezikshëm për shkak të rritjes së mundshme të efekteve anësore të ilaçit.

Më shumë
  690 Klikime
  0 Komente

P(l)andemija

Ivor Fuka

Ivor Fuka 400x500Është e qartë, ngado që të kthehemi, me lajmet e rreme, dizinformatat dhe teoritë konspirative, ne do të luftojmë për një kohë të gjatë. Dhe a kemi përmendur tashmë që politikanët janë ndër shpërndarësit më të mëdhenj të dizinformatave? Ja pra, tani po ua bëjmë me dije!

Më shumë
  417 Klikime
  0 Komente

Lajmet e rreme dhe konfuzioni në kohë pandemie në Kosovë

Violeta Zefi

Violeta Zefi 400x500Teoritë e konspiracionit dhe lajmet e rreme shpërndaheshin më shpejt se vetë virusi. Ato nuk njihnin kufij, moshë, gjini apo edhe kombësi.

Më shumë
  469 Klikime
  0 Komente

Faktet alternative dhe teoritë e konsiparcionit në kohën e pandemisë

Vuk Vuçetiç

Minas Bakalcev 400x500Të gjitha teoritë e konspiracionit kanë premisa shumë të thjeshta mbi të cilat funksionojnë. Në themel të çdo teorie konspirative është ndarja e botës në të mirë dhe të keqe. Është e vështirë t'i përgënjeshtrosh, sepse kushdo që përpiqet ta bëjë këtë konsiderohet pjesëmarrës në konspiracion. Problemi është se këto teori përhapen shumë shpejt, zakonisht përmes rrjeteve sociale, por edhe grupeve të mbyllura në disa platforma si Viber dhe të ngjashme.

Më shumë
  264 Klikime
  0 Komente

Kundërpërgjigja e nacionazmit të vaksinave

Sabin Selimi

Sabin Selimi 400x500Nga ana tjetër, qeveritë priren të ndjekin interesat e tyre në vend që të ndjekin një qasje më të koordinuar globalisht.

Më shumë
  552 Klikime
  0 Komente

Ekonomia maqedonase dhe standardi i jetesës së popullsisë janë në prag të kolapsit

Sveto Toevski

Sveto Toevski 1 400x500Ndërmarrjet dhe shumë biznese kanë gjithnjë e më pak fuqi për t'u përballur me masat shtrënguese të brendshme dhe ndikimet e jashtme në ekonomi ndërsa pandemia vazhdon. Zgjidhje nuk është huazimi i ri i huaj, i cili e çon Maqedoninë në "skllavëri të thellë borxhi", por "prerja" e të gjithë shpenzimeve joracionale në buxhet dhe riorganizimi i përgjithshëm i ekonomisë, së bashku me shpëtimin e jetës së njerëzve para shpërthimit të virusit Kovid-19.

Më shumë
  631 Klikime
  0 Komente

Të fundit në Ballkan: Rruga e vështirë e Kosovës për të siguruar vaksina

Arbër Fetahu

Arber Fetahu 400x500Para disa javësh, pandemia shënoi përvjetorin e saj të parë. Kovid-19 vuri në pah problemet sistematike në sistemin shëndetësor dhe institucionet e tjera të Kosovës. Ndërsa numri i lartë i rasteve pozitive dhe rasteve të vdekjes u bënë lajmi kryesor në media, deklaratat e qeverisë se ata kishin siguruar qindra mijëra vaksina ishin plot shpresë, por me kusht që këto të ishin të vërteta.

Më shumë
  487 Klikime
  0 Komente

Argumente dhe akuza ndërpartiake në vend të vaksinave

Vanja Stokiç

Vanja Stokic 400x500Përveç disa përpjekjeve të izoluara, shumica e njerëzve nuk reagojnë dhe nuk kërkojnë llogari nga institucionet. Ata madje nuk e pranojnë as mundësinë e rrallë që u ofrohet për t'u vaksinuar. Sikur duan të presin, për të parë nëse kundërshtarët e vaksinimit apo mjekët kanë të drejtë dhe si do të përfundojë e gjithë drama e furnizimit me vaksina. Me shumë gjasë do të jetë tepër vonë atëherë.

Më shumë
  432 Klikime
  0 Komente

Një vit më vonë: pandemia, anëtarësimi në NATO dhe shtyrja e regjistrimit të popullsisë

Ivan Durgutov

Ivan Durgutov 400x500Pandemia e koronavirusit është padyshim tema kryesore në të gjithë botën për vitin 2020. Megjithëse urimet e Vitit të Ri në janar të këtij viti kishin të bënin kryesisht me shëndetin dhe dëshirën për "normalitetin e vjetër", tre muajt e parë të vitit 2021 nuk paralajmërojnë ndryshime të mëdha se cila fjalë do të jetë përsëri më e përmendura në periudhën që vijon. Në vendin tonë, viti i kaluar pandemik na solli rrumbullakosjen e një prej përparësive strategjike të shtetit të pavarur maqedonas - anëtarësimin në NATO, por sikur nuk mundëm t'i gëzoheshim mjaftueshëm kësaj arritjeje.

Më shumë
  162 Klikime
  0 Komente

Dështimi i Bullgarisë sa i përket vaksinimit kundër KOVID-19: rreziqe të mëdha, rezultate mediokre

Vladimir Atanasov

Naum Kajcev 400x500Programi i vaksinimit i Bullgarisë mund të konsiderohet vetëm si një dështim. Mund të jetë pasojë e një numri faktorësh - organizimit të dobët, paaftësisë dhe konfliktit të mundshëm të interesit. Nga ana tjetër, drama, e cila po zbërthehet tani, nuk duhet të na habitë. Bullgaria është e dyta në BE për nga numri i vdekjeve për kokë banori në bazë të statistikës javore dhe e fundit në BE për nga numri i vaksinave të administruara për kokë banori.

Më shumë
  796 Klikime
  0 Komente

Ritëm tmerrësisht i ngadaltë i vaksinimit në Kroaci

Vedrana Simičević

Naum Kajcev 400x500Nepotizmi, strategjia dhe komunikimi i dobët me publikun shënuan muajt e parë të vaksinimit dhe ndikuan në faktin që Kroacia aktualisht të gjendet në fund të shkallës së BE-së për sa i përket përqindjes së popullsisë së vaksinuar. Ndërsa është duke u tërbuar vala e tretë e pandemisë, qytetarët janë të irrituar kur shohin në disa qytete njerëz të shëndetshëm të moshës së mesme tashmë të vaksinuar, kurSe diku tjetër ata mbi 70 vjeç janë ende në pritje të telefonatës për vaksinim.

Më shumë
  471 Klikime
  0 Komente

Herdo-kurdo, do të bëhet! – Si po zhvillohet vaksinimi në Maqedoni

Stefan Ristovski, Angel Mojsovski

Ristovski MojsovskiNumri i të infektuarve dhe i rasteve të vdekjes është rritur ndjeshëm në periudhën e kaluar, dhe situata epidemiologjike në vend është kritike. Megjithatë, Komisioni për sëmundje infektive nuk planifikon të rekomandojë masa shtesë parandaluese për momentin, duke ngritur dilemën nëse shëndetësia apo ekonomia kanë përparësi në këtë pandemi.

Më shumë
  492 Klikime
  0 Komente

Greqia është në prag të realizimit të normës së BE-së sa i përket vaksinimit, mirëpo po përballet me presion në vigjilje të sezonit turistik

Georgia Nakou

Georgia Nakou 400x500Qarqet qeveritare po shpresojnë se rritja e normës së vaksinimit dhe moti i ngrohtë do të ulin numrat e rasteve në nivele të menaxhueshme dhe do ta bëjnë më të sigurtë pritjen e vizitorëve për hir të ekonomisë. Shifrat thonë se kjo do të ishte një strategji me rrezik shumë të lartë nga sa pranohet publikisht.

Më shumë
  382 Klikime
  0 Komente

Ballkani larg imunitetit kolektiv kundër KOVID 19

Një grup qytetarësh të BeH ngritën padi penale kundër autoriteteve. Ata kërkojnë përgjegjësi për vonimin e vaksinave dhe numrin e lartë të vdekjeve nga virusi. Përkundër vaksinimit masiv, me 15% të imunizuar, Serbia është larg imunitetit kolektiv. Për të ngadalësuar përhapjen e virusit korona, 70 deri në 80 përqind e popullsisë duhet të vaksinohen. Supozimet janë që çdo person i tretë në Maqedoninë e Veriut kanë pasur kontakt me virusin korona. Në video podkastin të #ResPublicaMK flasim për perspektivat dhe dinamikën e procesit të vaksinimit në rajon.

Më shumë
  229 Klikime
  0 Komente

Në kuptimin e plotë të fjalës, në Serbi do të ketë vaksina për t’u hedhur

Igor Todoroviç

Igor Todorovic 400x500Serbia është e para në Evropë dhe e shtata në botë sipas shkallës së vaksinimit të plotë! Por, duke marrë parasysh lëvizjet e fundit të autoriteteve, ka një ngecje. Pas të gjitha mrekullive që kemi parë në dekadat e fundit, radha i erdhi turizmit të vaksinave Deklaratat dhe aktivitetet kundërthënëse që nga fillimi i epidemisë, veçanërisht ato që vijnë nga shtabi i krizës, kanë ngjallur dyshime te njerëzit dhe kanë lënë hapësirë ​​për teoritë e konspiracionit. Për më tepër, shpenzimet e importit të vaksinave janë të panjohura. Pyetja është nëse kërkesa për vaksinim do të rritet.

Më shumë
  744 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq