fbpx

Pandemia dhe tërmeti e shkatërruan turizmin në Shqipëri

Për një vit e gjysmë, Shqipërinë e goditën dy katastrofa - tërmeti në Durrës, në fund të vitit 2019 dhe KOVID -19. Të dy katastrofat kanë lënë pasoja të rënda në industrinë e turizmit. Në #ResPublicaMK me Klinton Gërxhanin, nga Asociacioni i tur-operatorëve në Shqipëri, flasim për situatën në të cilën u gjendën njerëzit nga ky biznes, por edhe për leksionet e mësuara për në vitin 2021.

Më shumë
  458 Klikime
  0 Komente

Goran Çerkez: Imunizimi është vetëm fillimi i fundit të krizës me KOVID 19

Bosnja e Hercegovina, edhepse nuk ka resurse të mjaftueshme për ballafaqim me pandeminë e korona virusin, situatën e konsideron si stabile, ndërsa sipas paralajmërimeve të Goran Çerkez, ndihmës ministër për shëndet publik në Ministrinë Federale për shëndetësi, vaksinat i presin në fillim të vitit të ardhshëm.

Më shumë
  743 Klikime
  0 Komente

Igor Radev: Bullgaria ka tendencë të na ngulfasë në "përqafim", por sa më tepër na shtrëngon, ne aq më tepër largohemi

Igor Radev Bugarija teznee da ne zadusi vo pregratka no kolku povee taa stega tolku nie pozestoko se ottrgnuvame

Doktori i filologjisë kineze Igor Radev në intervistën për çështjet aktuale gjuhësore me Bullgarinë thotë se e drejta për të marrë lirshëm vendime për çështje të tilla është pjesë e përkufizimit të sovranitetit të shtetit dhe nuk ka asgjë për askënd që të ndërhyjë.

Më shumë
  259 Klikime
  0 Komente

Ne definitivisht nuk jemi në luftë, por nuk jemi as në paqe të plotë

Plot 25 vite pas përfundimit të luftës në Kroaci, politika e lartë ka vendosur që ta ndërpresë spiralen kroato-serbe të urrejtjes. Çdo verë, nga lufta e deri më sot, njëra palë e feston “Shtrëngatën”, aksionin luftarak të Ushtrisë së Kroacisë (UK) me të cilën lufta ka përfunduar , ndërsa të tjerët rikujtojnë krimet mbi viktimat civile të cilat pas “Shtrëngatës” i kanë bërë pjesëtarët e UK dhe të policisë nëpër fshatrat serbe.

Më shumë
  351 Klikime
  0 Komente

Mali i Zi nuk mund të jetë faktor përçarës në rajon

Qytetarët e Malit të Zi pas tre dekadave e kanë ndërruar Partinë Demokratike të socialistëve në krye të së cilës është presidenti aktual i koalicionit të shtetit Millo Gjukanoviq. Pushteti, sipas të gjitha gjasave, do të themeloje tre koalicione të ndryshme: “Për ardhmëri të Malit të Zi” e cila është e tubuar rreth Frontit demokratik ,në mënyrë dominuese proserb, rreth iniciativës qytetare “Paqja është kombi ynë” që e udhëheq Mali i Zi demokratik si dhe “E bardh në të zezë” në krye me Lëvizjen qytetare URA. Temë dominuese për të cilën është debatuar në vigjilje dhe gjatë zgjedhjeve ishte Ligji kontestues për lirinë e konfesionit fetar i cili gjatë gjysmë vitit të kaluar kanë protestuar disa dhjetëra mijëra qytetarë në mbarë Malin e Zi. Qytetarët kanë pritje të mëdha nga pushteti i ri, ndërsa ditët e tensionuara që vijuan pas 30 gushtit, sipas mendimit të gazetarit shumëvjeçar, Dushko Vukoviq, do të vazhdojnë vetëm nëse miratohen ligjet, të cilat pushteti i deritanishëm do të duhet të dëshmojnë se, në çfarë mënyrë e kanë përfituar pasurinë enorme.

Më shumë
  368 Klikime
  0 Komente

Bellopeta: Kultura nuk guxon të ndalet

Pandemia e zbuloi inercën e institucioneve të kulturës të cilat nuk bënë shumë për t’iu përshtatur kushteve të reja, thotë Oliver Bellopeta, drejtor i Festivalit të xhazit të Shkupit. Me atë biseduam për edukimin e lënë pas dore për kultivimin e vlerave kulturore dhe shoqërore, për veshjen e nevojshme të re të Sallës Universale... I intervista e #ResPublicaMK përputhet me pritjet e protokolleve qeveritare për mbajtje të koncerteve dhe të shfaqeve në hapësirë të mbyllur, ndërsa në të njëjtën kohë rrjedhin përgatitje serioze të edicionit tëardhëshëm të xhaz festivalit të dallueshëm.

Më shumë
  254 Klikime
  0 Komente

Inspektorët rajonal do të rrënojnë ndërtime të egra

Shërbimet inspektuese luftojnë me shkelësit e ligjeve me numër shum më të vogël të të punësuarve nga ai që është paraparë me sistematizimin. Ka inspektoratë me plotësim i cili është nën 50 përqind nga numri i paraparë. Kryetarja e Këshillit inspektues Magdalena Filipovska - Grashkoska në intrrvistën për #ResPublica paralajmëron ndryshime në Ligjin për mbikëqyrje inspektuese, posaçërisht në menaxhimin me ndërtimet e egra.

Më shumë
  1626 Klikime
  0 Komente

Serbia 2020 - regjim në kohë demokracie

Serbia vite me rradhë është e tronditur nga skandalet e shumta. Edhe përkundër kësaj, pushteti absolut është në duart e një njeriu - Aleksandar Vuçiq. Partia e tij fitoi rreth 62% të votave në zgjedhjet e fundit në luftën për Parlamentin. Prandaj të jetosh në Serbi në vitin 2020 do të thotë të jetosh në një regjim që është demokratik vetëm në letër. Pakënaqësia u përhap edhe në shoqëri, kurse reflektimi i kësaj janë demonstrat e fundit. Përveç të gjithë kësaj, vendi gjendet edhe në një krizë shëndetësore, të shkaktuar nga KOVID-19. Për atë se si të jesh një artist dhe qytetar i Serbisë, flasin aktorët Svetozar Cvetkoviq dhe Tihomir Staniq.

Më shumë
  653 Klikime
  0 Komente

Virusi korona ka zbuluar primitivitetin dhe egoizmin ndaj më të afërmve

KOVID 19 otkri primitivnost i sebicnost kon najbliskite intro

Me fillimin e pandemisë së shkaktuar nga koronavirusi (Covid 19), një nga angazhimet strategjike të shtetit për t'u marrë me krizën ishte sigurimi i kujdesit për shëndetin mendor të popullatës. Për këtë qëllim, në Klinikën e Psikiatrisë u hapën linja telefonike për mbështetje psikologjike të qytetarëve. Drejtori i klinikës, Stojan Bajraktarov, në një intervistë për "ResPublica" sqaron se njerëzit tanë nuk janë mësuar me izolimin, por janë mësuar me afërsinë dhe se është normale që mënyra e re e jetës të jetë e vështirë për ta. Ai thekson se grupe të caktuara kanë një mekanizëm mbrojtës primitiv, pra mohimin e virusit. Ata nuk respektojnë masat paraprake pa menduar se janë egoistë ndaj të dashurve të tyre. Sipas tij, bëhet fjalë për një pakicë dhe shumica e qytetarëve janë kritikë ndaj sjelljes së tyre, e cila ngjall shpresë për shëndetin kolektiv mendor.

Më shumë
  1724 Klikime
  0 Komente

Komisioni i Përbashkët është organ ekspertësh dhe jo një mjet politik

Mesovitata komisija e ekspertsko telo a ne politicka alatka naslovna

ResPublika publikon intervistë me anëtarët e Komisionit të Përbashkët multidisiplinar ekspert maqedonas-bullgar për Çështje Historike dhe të Arsimit. Në pyetje të njëjta përgjigjen profesori inordiner Petar Todorov nga pala maqedonase, dhe docent Naum Kajçev nga pala bullgare. Të dy kanë pikëpamje të ndryshme për rrjedhën e punës deri më tani, përkatësisht nëse ka ose jo ngecje në punën dhe nëse ata përballen me presione. Në intervistë, ata të dy shpjegojnë termin "histori e përbashkët", komentojnë çështjen për revizionizim historik pas Luftës së Dytë Botërore, si dhe perceptimin e tyre për shansin që ka ky Komision -tu japë përgjigje çështjeve të hapura nga e kaluara e të dy vendeve. ResPupublika e zhvilloi këtë intervistë në bashkëpunim me gazetën bullgare "Sega".

Më shumë
  625 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq