fbpx

Aktivistët kundër minierës Illovica paralajmërojnë protesta derei sa të mos tërhiqet “Euromaks”

Fyerjet verbale të cilat midis tyre i drejtojnë organizat joqeveritare, kundërshtarë të hapjes së minierës Illovica – Shtuka dhe përfaqësues të kompanisë-koncesionare “Euromaks” ashpërsohen. Ata akuzohen për përhaçpjen e lajmeve të rreme dhe për përfitime në llogari të ambientit të shëndoshë jetësor. Përderisa nuk tërhiqen kompanitë – koncesionarë të minierave, protestat nuk do të ndalen paralajmëron Kostadin Ristomanov, njëri nga udhëheqësit e protestave në Novo Sello dhe Bisillovë të cilat u përkrahën nga partia DOM.

Më shumë
  105 Klikime

Edhe Shkupi edhe Sofja arritën deri në pikën kritike

Dy kryeqytetet, sfida të njëjta: Shkupi ngulfatet në ngopjen urbanistike, në mungesë të strategjisë se si të kultuvohet hapësira publike dhe jeta humane. Të njëjtat problem I motivojnë qytetarët dhe autorët në Sofje që të fokusohen drejt planifikimit zhvillimor urbanistik, të bazuar mbi analiza. Të qytetet e ndajnë të njëjtën energji – qytetarët janë gjithnjë e më të zëshëm në presionin se dëshirojnë të jetojnë në hapësirë të planifikuar në mënyrë cilësore. Përcillnmi video nën-kastin me Stefan Llazarevski nga “Tajfa arhitekti” dhe Ljubo Georgiev nga “Vizioni për Sofjen”.

Më shumë
  100 Klikime

Komisioni anti-korrupsion do ti hulumtojë të gjitha deklarimet për nepotizëm

Ministri Damjan Mançevski thotë se tërheqja nga pozitat e funksionarit të anëtarëve partiak është reagim ndaj kritikave në opinionin. Por pyet nëse e njëjta do të vlejë edhe për nepotizmin nga e kaluara. Kryetarja e Komisionit shtetëror për pengim të korrupsionit Biljana Ivanovska është kategorike se do ti hulumtojnë të gjitha rastet për të cilat theksohet se ka nepotizëm dhe do të kontrollojnë nëse është shkelur procedura për punësim. Në video nën-kastin të ResPublika, Ivanovska thotë se qëllimi është ndërtimi i sistemit të cilit do ti besojnë të gjithë.

Më shumë
  98 Klikime

Paga minimale sivjet nuk do të jetë mbi 13.000 denarë

Nëse përmirësohet ekonomia, do të rritet paga minimale, thotë ministrja e punës dhe politikës sociale, Milla Carovska. Nuk zbuloi se sa do të jetë, por konfirmoi se është siguruar përkrahje financiare që kompanitë më të vogla të mund ta durojnë presionin. Profesoresha Bllagica Petreski, ndërkaq, thotë se shuma nuk guxon të tejkalojë 13.000 denarë.

Të dyja bashkëbisedueset thonë se së shpejti nuk do të rritet kufiri i moshës për pensionim. Në video nënkastin të ResPublika ministrja Carovska edhe për zhvillimet e fundit për skandalin me 19 milion eurot e pa transferuara nga shtylla e parë te shtylla e dytë pensionale.

Më shumë
  94 Klikime

Novkovska: Regjistrim pa përkatësi etnike nuk është regjistrim

Nëse shmangen tiparet etnike, do të kemi regjistrim me të meta i cili shmanget nga rekomandimet e KB, konsideron Bllagica Novkovska, drejtore e mëparshme e Entit shtetëror të statistikës, pas paralajmërimeve të drejtorit aktual të ESHS Apostol Simovski se është i gatshëm të bëjë për këtë çështje, vetëm për të marrë të dhëna cilësore për numrin e popullatës. Qëndrim të ndryshëm ka Anica Dragoviq, anëtare e mëparshme e Këshillit për statistikë sipas së cilës tiparet etnike nuk janë të obligueshme për regjistrimin.

Më shumë
  78 Klikime

Çka na solli viti 2018?

Çka na solli në përgjithësi viti 2018, ndarje, bojkotim, pajtim, ndotje.... Në ResPublica video nënkast, retrospektivën e vitit e bëjnë Branko Ognjanovski nga Fçerashni novosti dhe Ranko Petroviq nga Radio Bubamara.

Më shumë
  91 Klikime

A ju plasojnë politikanët dhe mediet qytetarëve kinse të vërtetë?

Lajmet e rreme dhe të shtrembëruara të cilat i krijojnë disa politikanë dhe medie i mashtrojnë dhe i çojnë në huti qytetarët. Por, sa janë njerëzit e vetëdijshëm se nuk duhet vetëm ti pranojnë, por duhet edhe ti kontrollojnë informacionet që i marrin? Në këtë temë në ResPublica nënkast flasin këshilltari për raporte me opinionin i kryeministrit Marjan Zabrçanec dhe specialisti për medie të reja dhe komunikime Bojan Kordallov.

Më shumë
  94 Klikime

Si të arrihet deri te ndërtimi i përgjegjshëm?

Lidhur me këtë temë do të flasim me profesoreshën nga fakulteti arkitektonik në Shkup, Divna Pençiq, dhe me Ana Gjorgjioska, këshilltare në Ministrinë e transportit dhe lidhjeve.

Më shumë
  86 Klikime

prikazni od regionot

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

 

 

 

 

 

 

Na ndiq