fbpx
 

 

ИЗВЕШТАЈ - МКД            ЗАКЛУЧОЦИ - МКД           ИНФОГРАФИК-1       ИНФОГРАФИК-2

modem infographics okt1 prv

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ - МКД           ЗАКЛУЧОЦИ - МКД           ИНФОГРАФИК-1       ИНФОГРАФИК-2

modem infographics okt2 vtor

 

 

 

ТВ Канал 5 беше најмногу посветена на известувањето за предизборните активности на политичките партии и на промоција на мерките и проектите на Владата и на другите институции. Тоа се прави на сметка на известувањето за темите од јавен интерес, односно најголем број теми се сведуваат на предизборна борба меѓу спротивставените политички табори. Во овие рамки медиумот известуваше со мала квантитативна, но значителна квалитативна разлика во корист на партијата ВМРО-ДПМНЕ. Во врска со изворите, во најголемиот дел од прилози се користи само по еден, а спротивставени гледишта има во неколку прилози.

ТВ Нова известува навивачки во полза на политиката на владејачката партија и на нејзините претставници во власта. Иако во најголем број од прилозите нема експлицитен став на новинарот, сепак ваков заклучок може да извлече од тоа што владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ и нејзините министри се најзастапени во вестите на оваа телевизија. Промотивниот и фаворизирачки пристап е особено застапен во прилозите кои се однесуваат на некои владини мерки, на активностите на функционерите од ВМРО-ДМНЕ и нејзиниот лидер Никола Груевски чии промотивни посети се пренесуваат без диференцирање на државата од партијата. За разлика од претходно, сепак тој став е помалку застапен, исто како и негативниот однос кон опозициската СДСМ. Се зголемува бројот на прилози во кои се информира за настаните, без заземање страна, за сметка на бројот на прилози во кои се изнесуваат коментаторски оценки.

ТВ АЛФА ајмногу простор посветува на промовирање на проектите и мерките на Владата и на институциите раководени од кадри на владејачката партија, а во повеќе случаи е емитуван претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски како најавува мерки и проекти во име на државата. Меѓу најзастапените теми се и економските процеси, пред се новите странски инвестиции, како и предизборните активности на партиите. Известувањето за овие теми има тон на политички маркетинг и не е во функција на јавниот интерес. Телевизијата редовно изразуваше позитивен однос кон партијата ВМРО-ДПМНЕ, а често имаше негативен однос кон СДСМ. Едностраното известување доминира според позициите на користените извори, бидејќи во само 10 прилози се сретнуваат спротивставени извори.

Поединечни извештаи за следењето на медиумите (03 - 14 октомври 2016)

mtv1

mtv2

sitel

telma

tv21

alsatm1

24vesti

alfa

kanal5

nova tv