fbpx

Архитектура

Табула раса или табула скрипта: случајот на Скопје

Минас Бакалчев

23.06.21

Минас Бакалчев Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи....

Пренамена на напуштените објекти: шанса за подобар квалитет на живот

Соња Стојадиновиќ

11.11.20

Текстот е победник на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“ организиран од Рес публика и ИКС. Соња Стојадиновиќ Моделите на...

Прозорци со млеко, тегли со ајвар и патики или студентски дом за 21 век?

Минас Бакалчев

06.02.18

проф. д-р Минас Бакалчев После студентскиот дом „Гоце Делчев“ од 1975 речиси немаме авторски примери на овој архитектонски тип, нема критичко...

Надградувајќи ја утопијата

Минас Бакалчев

15.04.16

проф. д-р Минас Бакалчев Ремек-делата на модерната архитектура од блиското минато на Скопје беа „невидливи“, а со тоа предизвикаа потреба од нов...