Вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција ќе има огромно влијание врз глобалната политика во следниве десет години

Сабин  Селими

27.03.20

ALB  ENG Сабин Селими За правилно постапување по прашањето на ВИ, потребна ни е посилна соработка помеѓу државните институции: владите,...

Моќта  на вештачката интелигенција на пазарите во развој

Франк -Јирген Рихтер

21.02.20

Франк-Јирген Рихтер (Frank-Jürgen Richter) Вештачката интелигенција се очекува да ѝ донесе на глобалната економија $15,7 трилиони до 2030 година, носејќи...

Политиката зад алгоритмите за машинско учење 

Марк Мекарти

09.08.19

Марк Мекарти (Mark MacCarthy) Технологијата не е судбина. Ние ја обликуваме неа пред таа да нè обликува нас. Бизнис лидерите и креаторите на јавни политики...

Кој треба да одлучи како ќе одлучуваат алгоритмите?

Марк Еспосито, Теренс Це, Џошуа Ентсмингер и Аурели Жан

19.04.19

Марк Еспосито (Mark Esposito), Теренс Це (Terence Tse), Џошуа Ентсмингер (Joshua Entsminger) и Аурели Жан (Aurélie Jean) За да се спречи постапување на поединецот против...

Незамисливата иднина на демократијата во Југоисточна Европа

Сабин  Селими

15.03.19

ALB  SR  ENG Сабин Селими (Sabin Selimi) Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе...