fbpx

Дипломатија

Со вакцини до глобална доминација: Лекции по дипломатија од Кина

Соња Стојадиновиќ

01.12.21

Соња Стојадиновиќ Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална...

Се вмешува ли Русија во македонските избори?

Ѓорѓи Спасов

10.02.20

ALB Ѓорѓи Спасов Пред изборите на 12 април, се чини дека Москва го има својот фаворит во Македонија. Таа од свои најегоистични причини, полага надеж во...

Брегзитот е шанса да се укинат британските визи за македонските граѓани

д -р Ненад Живановски

27.01.20

ALB д-р Ненад Живановски Македонија од своето осамостојување постојано е на листата држави за чии граѓани е потребно да имаат британски визи...

Потребата за зајакнување на дигиталната дипломатија во Југоисточна Европа

Сабин  Селими

03.05.19

ALB  SR  ENG Сабин Селими (Sabin Selimi) Дигиталната дипломатија, доколку соодветно се користи, е убедливо и навремено дополнение на...

Наместо политички амбасадори, да испраќаме кариерни дипломати

Лазар Поп-Иванов

22.03.19

ALB Лазар Поп-Иванов Имајќи на ум дека македонската дипломатска мрежа е составена од релативно мал број (50) амбасади, оваа реалност ни отвора...