fbpx

Жени

Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

Јулијан Вухерпених и Анита Годес

12.01.19

Јулијан Вухерпених (Julian Wucherpfennig) и Анита Годес (Anita Gohdes) Силувањето е тактичка војна дизајнирана директно да им се наштети на цивилите. Некои примери...

Високата цена на родовата нееднаквост

Кристалина Георгиева и Мари-Клод Бибо

29.08.18

Кристалина Георгиева (Kristalina Georgieva) и Мари-Клод Бибо (Marie-Claude Bibeau) Несомнено е, сигурноста жените и девојчињата да уживаат во истите права и...

Како да се спасуваат жени и новороденчиња при породување

Кетрин Семрау и Атул Гаванде

03.08.18

Кетрин Семрау (K. Semrau) и Атул Гаванде (A. Gawande) За да се намали смртоноста кај родилки и новороденчиња, јасно е дека треба да се подобрат и зајакнат...

Три работи кои треба да ги научиме од полициските службенички

Мартин Манасков

16.11.16

Мартин Манасков Жените полицајки се помалку корумпирани од мажите, главно не употребуваат прекумерна сила и ја зголемуваат довербата на...