fbpx

Историја

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности? (II)

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

28.05.21

Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – Цар Самоил erga omnes (II)“ од Наум Кајчев, објавен на 21 мај, 2021...

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности?

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

15.04.21

Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes“ од Наум Кајчев објавен на 07 април, 2021 година....

За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes

Наум Кајчев

07.04.21

Наум Кајчев Објективното обединување околу нашата заедничка историја од времето на цар Самоил, од средниот век воопшто и од подоцнежните епохи, ќе...

Децата не треба да бидат експериментални глувчиња на образовниот систем

Бранко Прља

27.01.21

Бранко Прља МОН најавува реформи во образовниот систем. Се разбира, реформите ги чекаме со нетрпение, но во насока на суштински измени, а не...

Долгиот и трновит пат до квалитетно образование

Бранимир Јовановиќ

28.12.20

Бранимир Јовановиќ Дали воопшто сакаме квалитетно образование? Ако да, мора да прифатиме дека се потребни коренити промени во ова што го имаме...

Договорот за добрососедство е брана за негирањата од Бугарија

Ѓорѓи Спасов

20.12.19

ALB Ѓорѓи Спасов Бугарија не може да бара со некаков нов договор или со декларација да прифатиме дека македонската нација и македонскиот јазик се...

Дали сите нации се модерни конструкти?

Наум Кајчев

23.08.19

ALB Текстот е одговор на блогот „Сите нации се модерни конструкти“ од д-р Љубица Спасковска објавен на 01 август, 2019 година. доц. д-р Наум...

Сите нации се модерни конструкти

д-р Љубица Спасковска

01.08.19

ALB д-р Љубица Спасковска Нашите бугарски колеги генерално го отфрлаат конструктивистичкиот пристап од теориите на национализмот и го застапуваат...

Стоп на кич патриотизмот под државна капа за Илинден

д -р Ненад Живановски

25.07.17

д-р Ненад Живановски Новата влада и Министерството за култура треба да ја прекинат својата поддршка во рамките на научно-културните средби „Десет...