Косово

Млаката борба против најголемото жариште на корупција во Косово

Фитим Гаши

31.01.22

Фитим Гаши „Кој сее, жнее“ – е изразот за оној што ја сее земјата, со цел да го жнее приносот после некое време. Но, многу јавни функционери и...

Зошто е толку тешко за Србија да го признае Косово?

Катарина Тадиќ

20.08.21

Катарина Тадиќ Српските граѓани редовно се прашувани дали се подготвени да прифатат признавање на Косово во замена за членство во ЕУ. Притоа, не е...

Вирусот можеби забавува, но лажните вести и натаму се во полн ек

Виолета Зефи

30.06.21

Виолета Зефи Додека се фокусиравме на совладување на вирусот, го занемаривме влијанието на пандемијата врз нашето ментално здравје. Маката да се...

На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

Арбер Фетаху (Arber Fetahu)

19.04.21

Арбер Фетаху Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги ​​разоткри системските проблеми во здравствениот...

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

Бутринт Бериша (Butrint Berisha)

05.02.21

Бутринт Бериша Внатрешните политички случувања на ЕУ, доведоа до нејзина неспособносст да спроведе доследна и кохезивна политика кон Косово, а...

Политичарите во Косово се инаетат, граѓаните трпат

Лирим Гаши

09.10.20

Лирим Гаши Граѓаните и економијата во Косово – жртви на војната меѓу политичарите. Целиот свет во моментов пати од последиците на пандемијата....

КОВИД-19 предизвика тројна криза во Косово

Едисон Јакурти

08.07.20

Едисон Јакурти Додека повеќето земји во светот се соочуваа со двојна, здравствена и економска криза, Косово преминуваше во тројна криза заради...

КОВИД-19 во Косово: еден вирус и двајца премиери

Исак Воргучиќ

06.07.20

Исак Воргучиќ За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со...

Дипломатија на мирот и дипломатскиот мир

Г’зим Висока

22.11.18

МК   ALB Г’зим Висока (Gëzim Visoka) Додека Косово има право да аргументира дека преку дијалогот со Србија го докажува сопствениот миротворен...