fbpx

Култура

Струшките вечери на поезијата во слободен пад

Филип Клетников

07.09.21

Филип Клетников Со оглед на низата потфрлувања во последните неколку години, челните луѓе на фестивалот треба да си го постават прашањето – до...

Тивкото згаснување на финансиската поддршка за македонската литература

Филип Клетников

12.03.21

Филип Клетников Недоследности и незадоволство ќе ја пратат секоја годишна програма, најмногу затоа што средствата се мали во однос на интересот....

Зошто не ги применуваме документите на ОН за културата?

Лидија Топузовска

29.05.19

ALB Лидија Топузовска Потенцијалите на културата се големи, разновидни и универзални. Затоа културата може да биде моќен двигател за развој кој...

Кога родово сензитивниот јазик е применлив во македонскиот јазик?

д -р Ненад Живановски

09.02.19

ALB д-р Ненад Живановски „Граѓанки и граѓании сограѓанки и сограѓани“, може да се прочита во колумна, во која авторот овие зборови опсесивно ги...

Фактори за големата гледаност на турските теленовели на Балкан

Рамадан Чипури

08.02.19

 SR   ALB проф. д-р Рамадан Чипури (Ramadan Çipuri) Без оглед на тоа дека во некои земји не се на нивниот врв, турските теленовели се чини дека...