fbpx

Медиумска писменост

Медиумска писменост: противотров за лаги и пропаганда

Дорентина Хиса

02.02.22

Текстот е објавен во склоп на меѓународниот симпозиум „Во чекор со трендовите: Образование за медиумска писменост во сè побрзото секојдневие“...

„Хејт Словени“ – Говорот на омраза на Балканот

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

31.05.21

Проф. Д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Говорот на омраза е вообичаена појава во јавниот дискурс на овие простори. Грди зборови, инсинуации,...

Само демократска писменост може да ја спаси демократијата

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt)

08.01.20

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt) Зависно од тоа од каде ги дознавате вестите, вашата верзија за текот на истрагата за импичмент за американскиот...

Инста(нт) генерација за нова едукација

Тамара Ќупева

30.12.19

ALB д-р Тамара Ќупева Најтешката задача на модерното воспитување е да му се помогне на детето да се препознае како вредност во својата дигитална,...

Време на пост-вистина: Дали се девалвираа фактите?

Вук Вучетиќ

30.11.18

МК   BS   ALB Вук Вучетиќ, доктор по комуниколошки науки  Политичката сцена на Балканот е во ера на политика на пост-факти – кога за...