fbpx

Невработеност

Младите во Албанија: заробени во сопствената татковина

Јона Копренцка

21.09.20

Јона Копренцка Сега младите сакаат што е можно побрзо да ја напуштат својата земја. Тие веќе не се чувствуваат застапени и го изгубија чувството на...

Состојбата со трудот во државата: (не)вработеност

Вилдан Дрпљанин

08.07.19

ALB Вилдан Дрпљанин Невработеноста и работничките права имаат причинско-последична врска, односно теоријата вели дека колку е поголема стапката на...

Умствените ограничувања за доживотно учење

Едоардо Кампанеља

24.11.18

Едоардо Кампанеља (Edoardo Campanella) Во еврозоната, само околу 10 отсто од работната сила присуствувала на формални или неформални обуки во 2017 година, а...

Економски препород во најава

Никола Поповски

29.10.18

проф. д-р Никола Поповски Сега сите очи се свртени кон предизвиците од новонастанатата состојба со уставните амандмани. Тие можат да донесат...

Кариерното советување и вработеноста: преку личен развој до поголеми можности

Сашка Тодоровска

17.10.18

м-р Сашка Тодоровска Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска...