fbpx

Претседател

Пост мандатни бенефиции на македонскиот претседател – или плата без работа

Соња Стојадиновиќ

07.10.19

ALB Соња Стојадиновиќ Освен што претседателот доживотно има право на користење на канцеларии и услуги од тројца советници, нема никаква регулација...

Политичка и кривична одговорност на претседателот

Светомир Шкариќ

24.07.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Претседателот на Републиката има политичка и кривична одговорност за дејствијата што се предвидени во Уставот....

Парадоксалната положба на претседателот

Светомир Шкариќ

19.06.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Претседателот на Републиката се наоѓа во парадоксална положба. Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од...

Прашања за новиот претседател

Светомир Шкариќ

03.06.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Петтиот по ред шеф на македонската држава веќе покажа знак на независност, наспроти притисоците што доаѓаат од страна...

Само независен кандидат може да биде успешен претседател

Светомир Шкариќ

30.03.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Независноста на кандидатот е предуслов за успешно извршување на претседателската функција. Таа е на прво место а на...

Помеѓу политичката одговорност и партиската дисциплина: претседателите на државата и ветото

Радица Тодоровска

06.09.16

м-р Радица Тодоровска Во 25 години независна Македонија, се сменија четворица претседатели на државата. Од нив тројца го имаат искористено...