fbpx

Приватност

Колку се лични, личните податоци во Албанија

Јона Копренцка

28.03.22

Нема повеќе простор за имагинација или претпоставка, сега ја знаеме платата на комшијата, пријателот, братучедот, бившиот колега кој сега работи...

Испуштената шанса на медиумите за едукација за родовото насилство

Елена Гаговска

25.11.21

Елена Гаговска Неразрешеноста на случајот („Јавна соба“) дури после речиси две години од неговото откривање ја активира јавноста бидејќи се руши...

Институционалната пасивност кон (воскреснувањето на) јавните соби

Иван Дургутов

08.11.21

м-р Иван Дургутов Македонското општество како целото да е претворено во една голема јавна соба, во воајерска одаја во која секој милува да ѕирне во...

„Големиот брат“ на големо делува во Албанија

Јона Копренцка

11.06.21

Јона Копренцка Страшно е да се помисли дека постојат луѓе што со години се распрашуваат, го истражуваат, и го следат животот на граѓаните преку...

Реалната закана наречена надзорен капитализам

Стефан Митиќ

10.05.21

Стефан Митиќ Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од...

Како се уништува нашата приватност

Милица Чубриловиќ

21.04.20

Милица Чубриловиќ Дваесет и првиот век воведе повеќе можности за прибирање лични податоци, кои можеме да ги наречеме и нафта на денешното време, а...

Како COVID-19 влијае на приватноста на граѓаните

Лилјана Пецова-Илиеска

23.03.20

ENG Лилјана Пецова – Илиеска Неопходно е да се прави баланс помеѓу безбедноста и заштитата на јавното здравје и правото на приватност на граѓаните,...

Живот после Инстаграм

Андреј Петровски

25.12.19

ALB  SR Андреј Петровски Не можам да бидам оптимист за нашата иднина на Инстаграм и воопшто не знам дали има живот после Инстаграм. Она што знам...