fbpx

Реформи

Македонскиот јазик и македонската книжевност – животно наследство на Конески

Свето Тоевски

22.03.21

 Свето Тоевски Во време кога се негира постоењето на македонскиот јазик и идентитет, клучно е реформите на Филолошкиот факултет да бидат...

Собраниски реформи за реформирана демократија

Лука Павиќевиќ

01.12.20

Лука Павичевиќ Демократијата е двонасочна улица. Ниту една држава не може да се пофали со совршени политики. Секое решение има свои добри и лоши...

Реформите и рефрените

Сефер Тахири

24.12.18

МК   ALB доц. д-р Сефер Тахири Остануваат уште неколку месеци до денот кога Владата ќе ја одбележи половината од нејзиниот мандат. Граѓаните...

Фокус кон „внатре“ – барање од ЕУ и/или насушна потреба на Република Македонија?

Силвана Мојсовска

06.08.18

проф. д-р Силвана Мојсовска  Одговорноста треба да биде фундаментот врз основа на кој ќе биде поставен процесот на внатрешни реформи во...

Празнините во стратегијата за правосудните реформи

Драган Малиновски

22.03.18

Драган Малиновски Дилемата на стручната јавност е дали Стратегијата за реформи во правосудството подготвена минатата година успешно ги лоцира...

Реформи во безбедносно-разузнавачките служби – до каде сме?

Магдалена Лембовска

26.09.17

м-р Магдалена Лембовска Пристигна и вториот извештај на Прибе, а контрола на УБК се` уште нема. Реформата на разузнавачките и безбедносните служби...

Зошто се во право реформаторите на партиите?

Ѓорѓи Спасов

14.07.17

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Менувањето на сликата за партијата не се постигнува со шминкање или со „гола пропаганда“, туку со промена на нејзиното...

Кои реформи му се неопходни на образованието во наредниот период?

Ненад Новковски

11.07.17

проф. д-р Ненад Новковски Во образованието едновремено беа правени промени во неколку циклуси што се поврзани, пред да се сочека да бидат завршени...

Трнливиот пат на новата Влада кон реформите и ЕУ

Ардита Абази Имери

08.06.17

м-р Ардита Абази Имери Одвојување на државата и партијата, итни реформи за независно судство, реформска јавна администрaција и ставање крај на...