Родова еднаквост

Транс луѓето се граѓани од втор ред, а не моќници кои шират „трансродова идеологија“

Елена Гаговска

27.12.21

Елена Гаговска Најважно е да се запамти дека овие трансфобични наративи се комплетно погрешни: транс луѓето едноставно не претставуваат...

Можна ли е достоинствена дигитална интимност?

Никола Донев и Радован Спиридонов

02.06.21

Никола Донев, Радован Спиридонов Потребно е како нација да научиме како правилно да ја уважуваме интимноста, и како правично да ги казниме...

„Јавна соба“ е кривично дело и битката мора да биде заедничка

Иван Дургутов

12.02.21

Иван Дургутов Скандалозното оживување на т.н. „Јавна соба“, покажа дека изминувањето на една година, освен пандемија и истек на 365 календарски...

Родовиот императив на пандемијата

Ан Линд (Ann Linde) и Аранча Гонзáлез (Arancha González)

15.05.20

Ан Линд (Ann Linde) и Аранча Гонзáлез (Arancha González) Со оглед на тоа што кризата со КОВИД-19 ги погодува мажите и жените на различни начини, мерките за...

Судејќи по медиумите, жените на Балканот живеат само на естрадата

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

05.04.19

ALB  SR проф. д-р Дубравка Валиќ Неделјковиќ Во последните дваесет и пет години, ако не и подолго, спроведени се многубројни медиумски...

Високата цена на родовата нееднаквост

Кристалина Георгиева и Мари-Клод Бибо

29.08.18

Кристалина Георгиева (Kristalina Georgieva) и Мари-Клод Бибо (Marie-Claude Bibeau) Несомнено е, сигурноста жените и девојчињата да уживаат во истите права и...

Воведување родова еднаквост во глобалното јавно здравје

Хелен Кларк и Саниа Ништар

17.05.18

Хелен Кларк (Helen Clark) и Саниа Ништар (Sania Nishtar) Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството. Родот е фактор кој влијае во тоа дали...