fbpx

СЈО

Падот на СЈО – од трансформација до ликвидација

Гордан Калајџиев

04.11.19

ALB Гордан Калајџиев Иако на прв поглед решенијата од законот изгледаат како некоја фузија (соединување) на двете обвинителства, се работи...

Трансферот на предметите од СЈО стои на стаклени нозе и може правно да биде соборен

Димитар Апасиев

21.10.19

ALB Димитар Апасиев Ако се прифати оваа илегална и первертирана пракса, тоа би значело дека Катица Јанева, од притворот, ќе можеше да го ослободи од...

Разрешувањето на масовното прислушување претставува јавен интерес!

Јана Лозаноска

28.11.18

МК   ALB д-р Јана Лозаноска Случаите на СЈО започнуваат да наликуваат на шоу судења кои имаат за цел да ѝ покажат на јавноста дека правдата е...

Ќе има ли правда за „големите, важните и богатите“

Сузана Јошевска Анастасовска

07.08.17

Сузана Јошевска Анастасовска, адвокат Законот му дава процесна можност на првостепениот суд повторно да одлучи да ги исклучи прислушуваните...

За легалноста и легитимноста на Специјалното јавно обвинителство

Милчо Балевски

25.10.16

Милчо Балевски Сведоци сме на чести индивидуални обиди за дискредитација на Специјалното јавно обвинителство и изразување сомнежи околу...

Легитимност на насилието во политиката

д -р Ненад Живановски

30.08.16

д-р Ненад Живановски Дискретната закана на Никола Груевски дека едвај ја држел ситуацијата под контрола, дека народот вриел и дека можело да му...

Специјализирано судско одделение: Прв чекор кон ослободување на судската од извршната власт

Воислав Стојановски

18.07.16

д-р Воислав Стојановски Главната придобивка од формирање специјализирано судско одделение (ССО) би била унапредување на правосудниот систем и...