fbpx

Тероризам

Какви сè промени предизвика 11 септември?

Џозеф С. Нај

10.09.21

Џозеф С. Нај (Joseph S. Nye) Кога ќе се случат следните терористички напади, ќе можат ли американските претседатели да ja насочат одмаздата што ќе ја бара...

Септември 2001: како засекогаш се промени концептот за тероризам

Јона Копренцка

08.11.19

ALB  SR Јона Копренцка Против тероризмот и насилниот екстремизам денес се бориме преку конференции, семинари, работилници, локални, регионални,...

Губењето на невиноста на Нов Зеланд

Рамеш Такур

03.08.19

Рамеш Такур (Ramesh Thakur) Не смееме да ги уништуваме нашите најценети вредности на слободата во потрагата по недостижна апсолутна безбедност. По...

Колку е слободна слободата: мерките во борбата со тероризмот како неопходност или изговор?

Весна Попоска

22.05.19

ALB м-р Весна Попоска Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го...

Анти-вирус против ИСИС во Македонија: Меѓуверски дијалог

Самет Шабани

21.12.17

Самет Шабани Македонија со години предвидува само „хемотерапија“ за спречување на општествениот рак т.н. ИСИС, што всушност треба да биде...